Etihad Airways majú vážny záujem lietať do Bratislavy

NETKY.SK • 21 August 2013, 15:57 • 2 min
Etihad Airways majú vážny záujem lietať do Bratislavy

BRATISLAVA - Slovensko bude možno už nedlho mať nového národného leteckého dopravcu. Podľa najnovšieho vydania týždenníka Plus 7 dní o vstup na trh má vážny záujem spoločnosť Etihad Airways zo Spojených arabských emirátov.

slovakia

left justify in out

Formy budúcej spolupráce ešte nemajú definitívne kontúry, ale Bratislava je pre arabské aerolínie strategickým miestom, z ktorého sa im otvorí letecké nebo v celej Európskej únii. Slovensko má o bohatého strategického partnera z Arabského polostrova eminentný záujem.

"Zatiaľ je všetko iba v štádiu neoficiálnych rokovaní. Je niekoľko možností, ako by sa Etihad Airways mohli angažovať. Jedna z nich je, že by získali štatút slovenského národného leteckého dopravcu," povedal zdroj týždenníka Plus 7 dní. To by znamenalo, že by mali v podstate otvorené nebo v celej Európskej únii a mimo únie by v rámci dohôd mali v porovnaní s konkurenciou z neeurópskych krajín lepšie podmienky. "Ďalšou možnosťou je, že by iba mali základňu v Bratislave. Pravdepodobná je kombinácia oboch možností, výsledok bude jasný až po oficiálnych rokovaniach, ktoré sa začnú v októbri," citoval informátora časopis. Súčasťou rokovaní bude nielen osobná doprava, ale aj nákladná. 

V júni tohto roku navštívila Slovensko delegácia zo Spojených arabských emirátov. Viedol ju námestník ministra zahraničných vecí Khalid Ghanim Al-Ghaitha a spolu s ním prišli aj významní podnikatelia. Témou stretnutia boli aj možnosti uzatvorenia dohôd o ochrane investícií a o zamedzení dvojitého zdanenia, ale aj prípadné otvorenie komerčnej leteckej linky zo Spojených arabských emirátov s využitím letiska Bratislava. 

Etihad Airways a srbské aerolínie JAT Airways vytvorili v auguste tohto roku spoločnú firmu Air Serbia a získali pozíciu národného dopravcu. Srbsko však nie je v Európskej únii. "Etihad Airways sa pokúsili nedávno vstúpiť aj do Českých aerolínií (ČSA), ktoré boli vo finančných ťažkostiach. Nakoniec však z transakcie zišlo a do ČSA majetkovo vstúpil Korean Air," uviedol Plus 7 dní. Aj s týmto dopravcom majú arabské aerolinky dohodu o vzájomnom využívaní svojich letov, čím de facto vytvorili leteckú alianciu. Okrem toho Etihad Airways kúpili tretinový podiel v Air Berlin a získali domovské letisko v Berlíne. "Pre nich bolo kľúčové z obchodného hľadiska získať aj prístup do Viedne. Lenže tam už operujú konkurenčné dubajské Emirates Airlines. Preto majú záujem o Bratislavu," povedal týždenníku človek z leteckého prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies