Česká priemyselná produkcia rástla v máji najrýchlejšie za 9 rokov

NETKY.SK • 9 Júl 2010, 11:54 • 2 min
Česká priemyselná produkcia rástla v máji najrýchlejšie za 9 rokov

Česká priemyselná produkcia rástla v máji najrýchlejšie za 9 rokov

slovakia

left justify in out

Český priemysel v máji medziročne vzrástol o takmer 17 %, čo je najviac od januára 2001. Zaslúžili sa o to predovšetkým automobilky, ktoré ťažia z oživenia ekonomiky eurozóny a predovšetkým Nemecka. Hodnota nových objednávok sa medziročne takmer zdvojnásobila.
      Český priemysel sa začal zotavovať vlani v decembri, keď predtým zaznamenal pokles 14 mesiacov za sebou. Tempo rastu produkcie sa v máji zrýchlilo na 16,9 % z aprílových 10,9 %, informoval dnes český štatistický úrad. Analytici oslovení agentúrou Bloomberg v priemere počítali s 15-% rastom.
      "To dáva dobrú šancu na ďalší silný rast priemyslu po zvyšok leta a počas jesene," prognózuje analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Za celý rok 2010 by sa podľa nej mala priemyselná produkcia zvýšiť o 6 %. Tempo už teda nebude tak vysoké ako v rokoch 2004 až 2007, kedy českú ekonomiku podporili veľké investície do výroby a vstup do Európskej únie. "Ku koncu tohto roka počítame s ochladením tempa rastu priemyslu," dodala Horská.
      Po očistení od vplyvu počtu pracovných dní česká priemyselná produkcia v máji medziročne vzrástla o 11,3 %. Tohtoročný máj mal v porovnaní s rovnakým mesiacom predchádzajúceho roka o dva pracovné dni viac.
      Český priemysel rastie dvojciferným tempom už od marca, a to predovšetkým vďaka objednávkam zo zahraničia. Motorom rastu priemyslu je predovšetkým výroba áut, kovových konštrukcií a kovových výrobkov. Produkciu v máji naopak najviac znížili výrobcovia nápojov, ale aj nábytku a odevov.
      České ministerstvo financií 29. apríla zvýšilo svoju prognózu rastu ekonomiky na 1,5 % z 1,3 %. Hlavným argumentom bolo oživenie dopytu po exporte.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies