Ernst & Young: Úsporné opatrenia novej vlády môžu ohroziť rast HDP

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 10:11 • 2 min
Ernst & Young: Úsporné opatrenia novej vlády môžu ohroziť rast HDP

Ernst & Young: Úsporné opatrenia novej vlády môžu ohroziť rast HDP

slovakia

left justify in out

Výrazné úsporné opatrenia budúcej vlády by podľa spoločnosti Ernst & Young mohli ohroziť rast slovenskej ekonomiky. "Predpokladáme postupné znižovanie deficitu v roku 2014 na úroveň 3 % HDP. Ak sa však vláda zo strachu, že by ju súčasná kríza mohla stiahnuť dole, rozhodne použiť drastickejšie opatrenia, ovplyvní to negatívne rast ekonomiky," uvádza spoločnosť vo svojej prognóze.
      Výkonnosť slovenskej ekonomiky by podľa Ernst & Young mala v tomto roku vzrásť o 3 %. "Hoci HDP v roku 2009 klesol o 4,7 % v dôsledku dramatického poklesu exportu v 2. polroku 2008 a 1. štvrťroku 2009, slovenská ekonomika sa zotavila rýchlejšie než ktorákoľvek iná ekonomika eurozóny minulý rok. Ekonomika prudko odštartovala rok 2010 a silný rast by mal podľa očakávaní pokračovať," predpokladá Ernst & Young, čo podmieňuje zavedením primeraných úsporných opatrení na zníženie súčasného nadmerného deficitu.
      Ale spoločnosť v prognóze upozorňuje, že ekonomický model SR orientovaný na export predstavuje určité riziká. "Ekonomická prognóza eurozóny vyzerá neradostne. Preto sa očakáva spomalenie zahraničného dopytu," zdôraznila. Keďže dôsledky tejto krízy sa stále vyvíjajú, slovenský export bude možno slabší, ako sa predpokladá.
      Pozitívnym smerom sa majú v roku 2010 vyvíjať investície, ktoré podľa prognózy vzrastú o 3,2 %. Po vlaňajšom 10,5-% poklese by sa tak mal na tohtoročnom náraste prejaviť záujem zahraničných firiem o strategickú pozíciu SR aj infraštruktúrne projekty podporované vládou.
      Určité riziká však naznačujú, že nezamestnanosť na Slovensku zostane vysoká dlhší čas. "Okrem skutočnosti, že spomalenie externého dopytu bolo výraznejšie, než sa očakávalo, čo viedlo k opatrnosti spoločností pri prijímaní nových pracovníkov, súčasný nárast miezd môže spôsobiť, že spoločnosti budú rozširovať rady svojich pracovníkov v lacnejších krajinách, ako je Slovensko," konštatuje spoločnosť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies