Erdogan: Turecko prijíma veľa utečencov, berte si príklad

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 15:52 • 2 min
Erdogan: Turecko prijíma veľa utečencov, berte si príklad

TIRANA - Turecký prezident Recep Erdogan počas stredajšej návštevy Albánska vyzval európske krajiny, aby si vzali z Turecka príklad pri prijímaní ľudí utekajúcich zo Sýrie a Iraku.

slovakia

left justify in out

Poukázal na kroky, ktoré robí Turecko pri poskytovaní prístrešku státisícom ľudí zo susedných krajín. Na starostlivosť o nich podľa jeho slov turecké úrady vynaložili miliardy dolárov. Erdogan si preto myslí, že rozvinuté krajiny by mali splniť svoju povinnosť a ponúknuť riešenie utečeneckej krízy, ktorá si v uplynulých mesiacoch pre nepokojnú situáciu v severoafrických krajinách vyžiadala životy stoviek ľudí.

 

Európska komisia (EK) v stredu navrhla, aby členské štáty EÚ počas nasledujúcich dvoch rokov prijali 20 000 utečencov. Imigranti majú byť prerozdelení medzi členské štáty na základe stanovených kvót, ktoré sa budú odvíjať od veľkosti krajiny, počtu obyvateľstva, ekonomického výkonu a ďalších ukazovateľov. Mechanizmus prerozdelenia má EK predložiť do konca mája. Uvedeniu systému do praxe však musí predchádzať schválenie vládami všetkých 28 členských krajín únie, z ktorých niektoré vrátane Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska sú zatiaľ proti. Výnimku dostanú Británia, Írsko a Dánsko, ktoré sa môžu rozhodnúť neprijať žiadnych utečencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies