Erdogan predsedal schôdzi vlády, opozícia sa obáva kumulovania právomocí

NETKY.SK • 19 Január 2015, 17:34 • 2 min
Erdogan predsedal schôdzi vlády, opozícia sa obáva kumulovania právomocí

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes predsedal rokovaniu vlády. Turecká opozícia a Erdoganovi kritici priznali, že prezident toto právo síce zo zákona má, ale upozornili, že v Erdoganovom prípade to môže svedčiť o snahe sústrediť vo svojich rukách čo najviac právomocí.

slovakia

left justify in out

Doteraz sa zasadnutia tureckej vlády pod prezidentovým vedením konali len vo výnimočných situáciách, napríklad v čase nejakej krízy.
     

"Nevidím na to (teraz) dôvod....Za normálnych okolností by prezident mal zdôvodniť, prečo chce predsedať zasadnutiu vlády," uviedol poslanec najväčšej opozičnej Republikánskej strany Huršit Güneš. "Jeho hlad po moci je nekonečný. Vidíme hromadenie moci nie v rukách jednej inštitúcie, ale v rukách jednej osoby," dodal Günes.
     

Zasadnutie vlády sa konalo v kontroverznom prezidentskom paláci v Ankare a Erdogan, ktorý sa nijako netají snahou posilniť prezidentské právomoci aj o výkonné, ho avizoval už dávnejšie, čo vyvolalo obavy na Západe.
     

V súvislosti s tým premiér Ahmet Davutoglu minulý piatok v rozhovore pre agentúru Reuters odmietol dohady opozičných politikov o redukcii jeho právomocí v prospech prezidenta. 
     

"(Prezident) môže zvolať vládu kedykoľvek, na poradu, na konzultácie. Je to normálne, je to v súlade s ústavou a v súlade s tureckými politických zvyklosťami posledných 50 rokov," vysvetlil. Dodal, že rozdelenie právomocí v Turecku - z pozície práva i z pozície politickej zodpovednosti - je jasné, ale pripustil, že v budúcnosti môže dôjsť k zmene tohto usporiadania.
     

Denník Akšam, ako aj ďalšie provládne médiá, v tejto súvislosti citovali nedávny Erdoganov výrok, že Turecko potrebuje prezidentský systém, čo si vyžiada prijatie zmien v ústave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies