Epidemiológ varuje pred nebezpečenstvom COVID-19 pre vegánov

NETKY.SK • 3 November 2020, 13:01 • 2 min
Epidemiológ varuje pred nebezpečenstvom COVID-19 pre vegánov

MOSKVA - Vegáni a vegetariáni, ktorí vo svojej strave nemajú živočíšne bielkoviny, majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť nákazy COVID-19. Väčšiu, ako tí, ktorí sa stravujú plnohodnotne. Uviedla to lekárka-epidemiologička Oľga Nenastina.

slovakia

left justify in out

Podľa mnohých lekárov by sa počas pandémie mali vegáni a vegetariáni vzdať takejto stravy a prejsť na plnohodnotnú výživu. Faktom je, že bez živočíšnych produktov telo neprijíma veľa vitamínov, takže telo vegánov je oslabené, respektíve imunita tiež.

 

 

To všetko vážne zvyšuje riziko koronavírusovej choroby, povedali lekári v rozhovore pre agentúru RIA Novosti. S týmto názorom sa stotožňuje najmä epidemiologička Oľga Nenastina – zdôraznila, že silná imunita a dobré zdravie závisia vo veľkej miere od plnohodnotnej a rozmanitej stravy.

 

Epidemiologička si je istá: „Nemôžete byť vegetariánom a zároveň udržiavať plne zdravie,“ povedala Nanastina a vysvetlila, že bez pravidelného používania živočíšnych bielkovín začína deštrukcia vlastných buniek tela, narušuje sa činnosť orgánov, zvyšuje sa riziko rôznych chorôb vrátane koronavírusu.

 

 

Lekárka dodala, že pre imunitu je obzvlášť dôležitý príjem vitamínov B2 a B12, ktoré sú zodpovedné za procesy krvotvorby, zdravie pokožky, nervového a tráviaceho systému.

 

S názorom Nenastinej súhlasila aj jej kolegyňa terapeutka Elena Tikhomirova. Ti, ktorí dlho jedia iba rastliny, obilniny a orechy, sú podľa nej viac vystavení riziku vzniku chronických chorôb. Čím dlhší čas je vegán, tým viac klesá imunita.

 

Tikhomirova upresnila, že u vegánov často zaznamenávajú anémiu, čo tiež zvyšuje riziko prechladnutia.

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies