Ruskí Inžinieri, ktorí zahynuli pri teste rakety, boli dnes pochovaní

NETKY.SK • 12 August 2019, 15:16 • 2 min
Ruskí Inžinieri, ktorí zahynuli pri teste rakety, boli dnes pochovaní

SAROV - V ruskom meste sa dnes zúčastnili tisícky ľudí na pohrebe jadrových inžinierov, ktoré zahynuli nešťastne pri testovaní novej rakety.

slovakia

left justify in out

Päť ruských jadrových inžinierov prišlo o život pri výbuchu počas testovania novej rakety. V ruskom Sarove sa totiž nachádza hlavné výskumné centrum jadrových zbraní. Podľa slov ministerstva obrany išlo spočiatku o explóziu, ktorá na testovacej lokalite vojenského námorníctva Njonoksa na severovýchode Archangeľskej oblasti zabila dve osoby a ďalších šesť zranila. Rosatom, Ruskom kontrolovaný atómový koncern, ale neskôr priznal, že pri incidente zomrelo päť jeho pracovníkov a zranenia utrpeli tri ďalšie osoby.

 

 

 

Výbuch nastal navyše vo chvíli, keď inžinieri testovali "jadrový zdroj pohonu" pre raketu. Miestne úrady v neďalekom meste Severodvinsk informovali o krátkom náraste úrovne radiácie nad bežný priemer, ku ktorému došlo bezrostredne po výbuchu. Odhaduje sa, že približne na mesiac bude uzatvorená časť Dvinského zálivu.

 

 

Ministerstvo obrany v Moskve ubezpečilo, že výbuch nespôsobil únik rádioaktivity. Guvernér Archangeľskej oblasti Igor Orlov vyhlásil, že nie je dôvod na evakuáciu civilného obyvateľstva.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies