EP prvýkrát zasadne po dovolenkách, na plenárke zarezonuje téma Rómov

NETKY.SK • 6 September 2010, 07:27 • 2 min
EP prvýkrát zasadne po dovolenkách, na plenárke zarezonuje téma Rómov

EP prvýkrát zasadne po dovolenkách, na plenárke zarezonuje téma Rómov

slovakia

left justify in out

img

Mimoriadne sa rozprava o rómskej problematike v Európskej únii objaví aj na programe plenárnej schôdze Európskeho parlamentu, ktorý zasadne od pondelka (6.9.) do štvrtka (9.8.) v Štrasburgu po letnej pauze prvýkrát.
      Nosným dňom programu teda bude utorok, keď sú okrem rómskej otázky na programe aj iné dôležité diskusie. Konferencia lídrov frakcií na základe udalostí z posledných týždňov zaradila počas popoludnia do programu mimoriadne rozpravu o riešení situácie Rómov, ktorí boli nútení alebo finančne "motivovaní" opustiť územie Francúzska. Medzi tvrdých kritikov takéhoto kroku, ktorého súlad s európskym právom a odôvodnenosť aj v súčasnosti skúma Európska komisia, patrili poslanci z rôznych častí Európy. Aj preto sa očakáva búrlivá diskusia na túto tému. Parlament bude hlasovať o spoločnom uznesení vo štvrtok.
      Dopoludnia sa bude diskutovať o stave únie, čiastkovú sumarizačnú správu po nástupe na druhé funkčné obdobie prednesie predseda EK José Manuel Barroso. Podvečer sa očakáva ďalšia rozsiahla diskusia o rozpočte pre rok 2011, EK má pred EP prezentovať svoj náhľad na nasledujúci finančný rok.
      Utorok bude patriť aj správe o rozsiahlych povodniach v Pakistane, poslanci by mali prerokovať formu ďalšej asistencie zo strany EÚ pri odstraňovaní následkov záplav, slobode tlače v Európskej únii a diskriminácii partnerstiev rovnakého pohlavia.
      Pokiaľ EP bude súhlasiť s obmedzením využívania zvierat na vedecké účely (hlasovanie v stredu), do platnosti čoskoro vstúpia nové pravidlá narábania s nimi a zvieratá budú môcť byť k dispozícii pre takéto účely len v prípade, že žiadna iná vedecká alternatíva neexistuje. Takisto v stredu sa bude s EK diskutovať o pripravovanej Dohode proti obchodným podvodom (ACTA) a podstatným bodom budú aj čerstvé závery zo zasadnutia ministrov financií EÚ, ktoré sa bude konať v utorok v Bruseli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies