Environministerstvo pripravuje opatrenia proti smogu

NETKY.SK • 29 November 2011, 05:46 • 2 min
Environministerstvo pripravuje opatrenia proti smogu

Environministerstvo pripravuje opatrenia proti smogu

slovakia

left justify in out

img

Informovanosť o smogovej situácii a kvalite ovzdušia sa pre občanov Slovenskej republiky rozšíri! Monitorované budú aj denné priemery koncentrácií prachových častíc PM10. Zároveň sa pripraví skúšobná verzia smogového varovného systému týchto ovzdušie znečisťujúcich častíc. O opatreniach rozhodla pracovná skupina zložená z odborných pracovníkov Ministerstva životného prostredia, odboru ochrany ovzdušia a Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) iniciatívne zvolaná na podnet ministra Józsefa Nagya. Smog a jeho možné nebezpečenstvo je v ostatnom čase vysokoaktuálne predovšetkým v okolitých krajinách. Slovenská legislatíva je v tejto oblasti v súlade s európskou. Na riešenie problematiky však upozorňujú médiá a mimovládne organizácie.

Slovensko po odstavení väčšiny ťažkého priemyslu po roku 1989 nezápasí našťastie s problémami aké majú napr. v Českej republike na Ostravsku alebo v poľskom Sliezsku. "Smog však nepozná hranice a novým vyhodnocovacím systémom môžeme zistiť aj cezhraničné znečistenie a následne vieme vyzvať susedov k obmedzeniam," povedal minister životného prostredia József Nagy.

Na Slovensku narastá domáce smogové znečistenie, najmä pre individuálne využitie biomasy v zastaraných kotloch, ktoré nemajú ani meranie a ani dostatočné filtre. "Radšej ani nebudem hovoriť o tom, čo všetko sú ľudia schopní pre úsporu na kúrení spáliť. Je to smutné, ako ohrozujú nielen svoj život, ale aj zdravie svojej rodiny či susedov. Poznáte ten pohľad, keď sú pri inverzii slovenské doliny utopené v štipľavom dyme ako kedysi v stredoveku,"  povedal minister: „Tento problém sa však nachádza aj vo vyspelých štátoch, ako je napr. Nemecko. To nám však zdravie nezachráni. Preto je potrebné rýchlo nájsť a zaviesť- aj za cenu podpory zo strany štátu - moderné, úsporné a ekologicky nezávadné energetické zdroje, ktorým zjavne biomasa pre domáce použitie bez dôslednej kontroly kvality spaľovacích zariadení a samotného paliva nie je. Chceme zaviesť možnosť kontroly a sankcií v prípade sťažností na neúmerné „čmudenie“. Je to európsky trend a jediná kompromisná cesta, ak nechceme obmedzovať kúrenie v krboch a kachliach - keď navyše máme dreva na Slovensku zatiaľ dostatok," poznamenal minister József Nagy.

Na Slovensku boli v oblastiach, v ktorých dochádza k prekročeniu počtu limitných hodnôt (predovšetkým Ružomberok, Banská Bystrica, Bratislava, Košice – okolie a pod.) vyhlásené akčné plány na zlepšenie kvality ovzdušia. Súčasťou akčného plánu sú opatrenia pre vybraných znečisťovateľov a povinnosť pre miestne úrady informovať obyvateľstvo. Aktuálne priemerné hodinové koncentrácie častíc PM10 je možné nájsť už teraz na stránke SHMÚ https://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=oko_imis_map_pm10&p=PM10. Pracovníci SHMÚ zároveň preverujú ďalšie možnosti a podmienky zobrazenia sledovaných koncentrácií prachových častíc na svojej internetovej stránke.

V Českej republike má smog oficiálne kritériá a smogová situácia má dva stupne. Prvým je upozornenie oznamujúce, že smogová situácia nastala a ľudia by mali obmedziť fyzickú námahu. To je pri dennej koncentrácii 100 mikrogramov na kubický meter. Druhý stupeň sa vyhlasuje pri 150 mikrogramoch na kubický meter a pri ňom už dochádza k regulácii, ktorá sa týka veľkých vybraných podnikov. Odstavujú sa niektoré výroby alebo sa znižujú výkony niektorých zariadení. Tento rok sa tak v Česku stalo už niekoľkokrát.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies