Zlatá platňa, ktorá definuje ľudstvo. Voyager už viac než 40 rokov nesie vesmírom odkaz pre mimozemšťanov

NETKY.SK • 14 Apríl 2024, 14:22 • 2 min
Zlatá platňa, ktorá definuje ľudstvo. Voyager už viac než 40 rokov nesie vesmírom odkaz pre mimozemšťanov

Cesta sondy Voyager 1 sa začala veľkolepou prehliadkou vonkajších planét, zachytením prvých detailných záberov Jupitera a Saturna, ktoré nás zanechali v úžase. Tieto obrázky neboli len obrázky; boli to okná do svetov tak cudzích, no napriek tomu s nami spojených tkanivom kozmu.

slovakia

left justify in out

Keď pohodlne sedíme vo svojich domovoch, popíjame rannú kávu a listujeme najnovším lifestylovým magazínom, malá, nenáročná kozmická loď s názvom Voyager 1 pokračuje vo svojej tichej odysei vesmírom. Tento zázrak ľudskej vynaliezavosti, ktorý bol uvedený na trh v roku 1977, sa stal naším najvzdialenejším vyslancom a prenáša príbeh Zeme ďaleko za hranice našej slnečnej sústavy.

Chápanie slnečnej sústavy

Cesta sondy Voyager 1 sa začala veľkolepou prehliadkou vonkajších planét, zachytením prvých detailných záberov Jupitera a Saturna, ktoré nás zanechali v úžase. Tieto obrázky neboli len obrázky; boli to okná do svetov tak cudzích, no napriek tomu s nami spojených tkanivom kozmu. Objavy kozmickej lode zmenili naše chápanie slnečnej sústavy a odhalili aktívne sopky na Jupiterovom mesiaci Io a zložité prstence Saturnu.

Po planetárnych stretnutiach sa misia Voyageru 1 ani zďaleka neskončila. Odvážil sa do neznáma, prekročil heliopauzu – hranicu, kde sa slnečný vietor stretáva s medzihviezdnym médiom. Dnes sa plaví medzihviezdnym priestorom, viac ako 15,5 miliardy míľ od Zeme. Jeho signálom, ktoré sa šíria rýchlosťou svetla, trvá viac ako 22 hodín, kým sa k nám dostanú, čo je pokornou pripomienkou rozľahlosti vesmíru.

Zlatá platňa

Zlatý rekord na palube Voyageru 1 nie je len rekord; je to správa vo fľaši hodená do kozmického oceánu, svedectvo o nádeji a zvedavosti ľudstva. Tento 12-palcový pozlátený medený disk je našou pohľadnicou do vesmíru, nesúcou podstatu života a kultúry Zeme.

Predstavte si zbierku zvukov, ktoré zapuzdrujú bohatú zvukovú tapisériu Zeme. Zlatá platňa obsahuje prirodzené zvuky ako príboj, vietor, hrom a spev vtákov a veľrýb. Tieto zvuky sú šepot a hukot Zeme, pripomienka pulzujúceho života planéty.

Nahrávka obsahuje aj pestrý výber hudby z rôznych kultúr a období, ktoré predstavujú umelecké dedičstvo ľudstva. Od klasických skladieb **Bacha** až po zložité rytmy tradičných **perkusií**, Zlatá platňa je hudobnou odyseou v histórii ľudstva.

Pozdrav pre mimozemšťanov

Jednou z najpálčivejších čŕt Zlatej dosky sú hovorené pozdravy v 55 jazykoch. Tieto pozdravy siahajú od starovekej sumerskej po modernú angličtinu, pričom každý hovorí „ahoj“ svojím vlastným jedinečným spôsobom. Je to zbor hlasov ľudstva, ktoré siahajú ku hviezdam.

Sprievodnými zvukmi je 116 obrázkov (jeden na kalibráciu), ktoré zahŕňajú fotografie a diagramy čiernobiele a farebné. Tieto obrázky zobrazujú rôzne aspekty života na Zemi, od ľudského úsilia až po prírodné zázraky našej planéty.

Nahrávka nesie aj inšpiratívne posolstvo v morzeovke: „Per aspera ad astra“, čo v preklade znamená „Cez útrapy ku hviezdam“. Je to vhodné motto pre misiu Voyager a pre ducha prieskumu ľudstva.

Rozmanitosť Zeme

Obsah Zlatej platne vybrala komisia, ktorej predsedal uznávaný astronóm Carl Sagan. Jeho víziou bolo vytvoriť záznam, ktorý by nielen informoval o rozmanitosti života na Zemi, ale aj sprostredkoval posolstvo nádeje a mieru od detí planéty Zem.

Zlatý rekord je snímka Zeme z roku 1977, multizmyslový zážitok určený pre každú inteligentnú formu mimozemského života, ktorá ju môže nájsť. Je to odvážne vyhlásenie o našej túžbe spojiť sa s vesmírom a zdieľať príbeh nášho sveta. Ako Voyager 1 pokračuje vo svojej ceste, Zlatý rekord zostáva majákom kreativity, rozmanitosti a ašpirácie Zeme do budúcnosti.

Zlatý rekord je hlbokým symbolom našej snahy dostať sa za hranice nášho vlastného sveta a komunikovať s potenciálnym životom vo vesmíre. Zahŕňa to najlepšie z toho, čo naša planéta ponúka, a je pripomienkou malého, ale významného miesta, ktoré zaberáme v obrovskej rozlohe vesmíru.



Dedičstvo, ktoré pretrvá

Odkaz Voyageru 1 je hlboký. Inšpiroval nespočetné množstvo jednotlivcov, aby sa pozreli na hviezdy a snívali o možnostiach. Položil základy pre budúce misie a naďalej posiela cenné údaje, aj keď sa jeho výkon zmenšuje. Kozmická loď môže byť vzdialená miliardy kilometrov, ale jej vplyv zostáva blízky našim srdciam.

Cesta Voyageru 1 v mnohých ohľadoch odráža naše vlastné životy. Ide o skúmanie, objavovanie a neúnavnú snahu o poznanie. Je to dôkaz našej zvedavosti a našej túžby spojiť sa s vesmírom. Keď prechádzame každodenným životom, nájdime chvíľu na oslavu tejto neuveriteľnej cesty – cesty, ktorá naďalej posúva hranice toho, čo vieme a kam môžeme zájsť.

Príbeh Voyageru 1 je príbehom ľudských úspechov a kozmického prieskumu. Je to príbeh, ktorý dokonale zapadá na stránky lifestylového časopisu, pretože nie je len o vede; je o životnom štýle zvedavosti, bádania a nezdolného ľudského ducha, ktorý nás ženie k objavovaniu hviezd.

Ako sa Voyager 1 vydáva ďalej do neznáma, nesie so sebou nádeje a sny nás všetkých, maják ľudstva v úsilí o poznanie a porozumenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: voyager.jpl.nasa.gov, www.planetary.org, www.independent.co.uk, www.scientificamerican.com foto: space.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies