Lipšic bol od začiatku proti prepusteniu Moniky J. na kauciu

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 18:47 • 2 min
Lipšic bol od začiatku proti prepusteniu Moniky J. na kauciu

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR (NS SR) nesúhlasí so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom, že obvinenej bývalej štátnej tajomníčke Ministerstva spravodlivosti SR Monike J. nemohli nahradiť kolúznu väzbu.

slovakia

left justify in out

Krátko po prepustení Moniky J. z väzby ju opätovne zadržala polícia. Podľa medializovaných informácií súvisí jej zadržanie s kauzou Fatima, v ktorej je obvinená.

 

Dnešné prepustenie na slobodu 

Hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová priblížila, že podľa senátu 5T NS SR v prípade obvinenej Moniky J., ktorá je stíhaná aj pre obzvlášť závažný zločin, boli taktiež splnené aj výnimočné okolnosti prípadu pre nahradenie väzby. Dodala, že senát sa bližšie k týmto a ďalším skutočnostiam vyjadrí v písomnom vyhotovení rozhodnutia.

 

AKTUALIZOVANÉ: Jankovská si slobodu neužila, pred väznicou ju čakali kukláči

 

Vyjadrenia:

a) Daniel Lipšic  
"Domnievame sa, že v prípade kolúznej väzby je nahradenie väzby kauciou alebo probačným dohľadom vylúčené. Vyplýva to jednak z jednoznačného textu Trestného poriadku, ako aj z povahy dôvodov kolúznej väzby," uviedol dnes špeciálny prokurátor Lipšic v súvislosti s prepustením Moniky J. na slobodu.

 

img

 

b) Najvyšší súd SR 

Hovorkyňa NS SR potvrdila, že trestný poriadok v prípade zistenia dôvodu kolúznej väzby podľa určitých paragrafov nahradenie väzby nepripúšťa. Avšak aj napriek tomu podľa ustálenej súdnej praxe je aj v takom prípade možné rozhodnúť o nahradení väzby s poukazom na Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd a jeho prednosť pred vnútroštátnou zákonnou úpravou.

 

img

 

Senát 5T NS SR dnes zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) o kolúznej a preventívnej väzbe Moniky J. a Richarda M. Preventívnu a kolúznu väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka a prijatím peňažnej záruky vo výške 100-tisíc eur. Bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti a bývalého sudcu NS SR zároveň prepustil z väzby na slobodu a uložil im viaceré povinnosti a obmedzenia vrátane ich kontroly technickým prostriedkom, teda zariadením na určenie polohy kontrolovanej osoby.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies