Železničné spoločnosti sa zlučovať nebudú, neodporúča to ani EÚ

NETKY.SK • 6 August 2010, 06:47 • 2 min
Železničné spoločnosti sa zlučovať nebudú, neodporúča to ani EÚ

Železničné spoločnosti sa zlučovať nebudú, neodporúča to ani EÚ

slovakia

left justify in out

Štátne železničné spoločnosti sa do jednej spájať nebudú. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) tak budú aj naďalej fungovať oddelene. "Vytvárať jeden hospodársky celok, holding, nepovažujem za rozumné a správne," konštatuje v rozhovore pre TASR šéf rezortu dopravy Ján Figeľ.
      Okrem faktu, že podľa ministra nie sú nikde vyčíslené ekonomické výhody takéhoto zlučovania, neodporúča ho ani Európska únia (EÚ). Krajiny, ktoré držia železničné spoločnosti v jednom celku, čelia nielen kritike, ale aj právnemu konaniu zo strany únie. Ide napríklad o susedné Rakúsko. "Kvôli tomu by som neodporúčal návrat, ale kroky na ceste vpred, ktoré tento model upevnia a vylepšia," podotýka.
      "To, čo potrebujeme, je lepšie vyváženie pomerov z hľadiska cien medzi osobnou a nákladnou dopravou a zároveň lepšia motivácia pre železničnú dopravu z hľadiska fixných a variabilných nákladov," pripomína Figeľ. Štát by tak mal podľa neho napomáhať v rámci možností rozpočtu kryť fixné výdavky spoločností.
      Základom je aktuálne napomôcť Cargu ku konsolidácii, následne nájdenie "stabilného, strategického partnera pre rozvoj vzťahov". "Téma vzťahov, partnera a podmienok je ďalšou etapou a samozrejme bude závisieť na jednej strane od našich schopností takúto konsolidáciu priniesť a na druhej strane aj od záujmu partnerov o konkrétny typ vzťahu," vysvetľuje minister.
      Figeľ však momentálne nevie povedať, ako presne by mal vstup strategického partnera vyzerať. K rokovaniam s potenciálnymi klientmi totiž ešte len príde, no aktuálne sú rôzne úvahy predčasné. "Dnes nie je na stole konkrétny model ako ponuka, a preto niet ani dôvodu na nejaké zásadné, výhradné postoje," pripomína.
      Podľa plánu bývalého vedenia rezortu dopravy sa mali tri štátne železničné spoločnosti postupne do roku 2012 spojiť do jednej firmy, Slovenské železnice, a. s. Momentálne je ZSSK železničnou spoločnosťou pôsobiacou v osobnej doprave. ZSSK Cargo sa zameriava na nákladnú dopravu. ŽSR je správcom železničnej infraštruktúry.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies