Električky Vario začali dnes premávať v košickej MHD

NETKY.SK • 1 December 2014, 11:35 • 2 min
Električky Vario začali dnes premávať v košickej MHD

KOŠICE – Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) uviedol dnes do prevádzky prvé štyri nové čiastočne nízkopodlažné električky Vario.

slovakia

left justify in out

Ako dnes povedal generálny riaditeľ DPMK Juraj Hrehorčák, dopravný podnik vo verejnej súťaži získal 23 električiek za približne 33 miliónov eur. „Oproti plánovanej sume sme ušetrili okolo sedem miliónov eur, čo nám umožnilo uplatniť opciu na nákup ďalších piatich električiek. Takže celkovo sme získali 28 električiek,“ povedal Hrehorčák. Zatiaľ do košického dopravného podniku prišlo sedem električiek, ostatné dodajú v priebehu budúceho roku a budú postupne nasadzované do prevádzky. Posledné vozidlo by malo prísť na jeseň 2015. „Mestská hromadná doprava v Košiciach bude nielen modernejšia, komfortnejšia, ale aj bezpečnejšia,“ povedal primátor Raši.

 

DPMK získal na nákup električiek 85 percent prostriedkov z európskych fondov, desať percent dal štát a zvyšných päť percent poskytol dopravný podnik, pričom ako uviedol Hrehorčák, časť bola z vlastných zdrojov a ďalšia z dlhodobého úveru. Cena jednej električky je 1,449 mil. eur. Spoločnosť Pragoimpex, ktorá električky dodáva, zabezpečí záručný a pozáručný servis vrátane opráv pre každú električku počas 15 rokov, alebo do najazdenia 750 000 kilometrov. 

 

Ako uviedol Hrehorčák, električka Vario LF2+ predstavuje zaujímavý pomer ceny a úžitkovej hodnoty. Električka je dlhá 22,6 metra, má 44 miest na sedenie a 131 na státie. Maximálna rýchlosť je 65 km/h. Na otázku, či je električka klimatizovaná Hrehorčák, odvetil, že klimatizovaná je len kabína vodiča. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies