Ekonomickí analytici volajú po efektívnejších rozhodnutiach s verejnými financiami

NETKY.SK • 14 December 2015, 15:17 • 2 min
Ekonomickí analytici volajú po efektívnejších rozhodnutiach s verejnými financiami

BRATISLAVA - Slovensko potrebuje na zlepšenie výsledkov verejného sektora a dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu zmeniť spôsob prijímania rozhodnutí. Konštatujú to členovia Klubu ekonomických analytikov (KEA), podľa ktorých je tak potrebné vybudovať inštitúcie a pravidlá umožňujúce rozhodovanie na základe najvyššej hodnoty za verejné peniaze.

slovakia

left justify in out

Vládne analýzy a nezávislé následné hodnotenia by sa podľa nich mali týkať kľúčových rozhodnutí v oblasti prevádzky, investícií, politík a regulácie a pravidelnou revíziou by mala prechádzať aj celá výdavková strana verejných financií. 

 

„Zlepšenie výsledkov pri verejných rozhodnutiach predstavuje najzásadnejšiu výzvu pre riadenie verejných financií a najväčší kvalitatívny posun Slovenska od prijatia eura. Ako členovia Klubu ekonomických analytikov chceme iniciatívam v tomto smere v rámci našich možností poskytnúť intenzívnu pomoc a podporu,“ konštatuje sa vo vyhlásení KEA. Výsledky hodnotení by pritom mali byť podľa analytikov k dispozícii verejnosti ešte pred prijímaním rozhodnutí. Zároveň by mali byť po istom čase taktiež spätne hodnotené od vlády nezávislou verejnou inštitúciou, či už Najvyšším kontrolným úradom alebo Radou pre rozpočtovú zodpovednosť. Tým by sa overilo, či sa naplnili očakávania z jednotlivých prijímaných opatrení.


Počas revízie výdavkov ako celku by bolo podľa KEA potrebné klásť dôraz na dosahované výsledky, nielen vstupy či historické dôvody na financovanie jednotlivých aktivít. Jedným z pravidiel by malo byť aj to, že dlhšie trvajúce výdavky, regulácie a politiky by mali mať pri svojom prvom schválení obmedzenú dobu platnosti. Ich pokračovanie by bolo následne podmienené preukázaným dosahovaním výsledkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies