EK predstavila plány ako do roku 2013 dostať rýchly internet všade v EÚ

NETKY.SK • 21 September 2010, 07:22 • 2 min
EK predstavila plány ako do roku 2013 dostať rýchly internet všade v EÚ

EK predstavila plány ako do roku 2013 dostať rýchly internet všade v EÚ

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia dnes prijala opatrenia s cieľom zaviesť a rozšíriť prístup k širokopásmovému internetu v krajinách Európskej únie.
      Tieto opatrenia majú za cieľ pomôcť EÚ pri realizovaní záväzkov v Digitálnej agende pre Európu, podľa ktorých získa každý Európan do roku 2013 prístup k základným širokopásmovým službám a do roku 2020 k rýchlym a ultrarýchlym širokopásmovým službám.
      Komisia sa bude snažiť získať zhodu s Európskym parlamentom i Radou EÚ na to, aby členské krajiny uvoľnili 800 Mhz spektrum do 1. januára 2013 pre užívanie operátorom. Tieto frekvencie sa využívajú momentálne na analógové vysielanie televíznych signálov. Dostupné frekvencie by pomohli dostať rýchly internet aj do oblastí, kde je to veľmi nákladné, alebo technicky nemožné zabezpečiť cez pevné vysokorýchlostné pripojenie.  
      Európska komisia zverejní rozsiahlejšie plány finančne podporiť v spolupráci s Európskou investičnou bankou rozširovanie širokopásmového internetu, najmä do vidieckych oblastí, počas jari budúceho roka. Komisia odhaduje, že na to, aby sa do roku 2020 dostala každá domácnosť k rýchlemu internetu (vyššia rýchlosť než 30 MB za sekundu), bude potrebné vynaložiť investície vo výške 180 až 270 miliárd eur.
      "Rýchly internet je digitálnym kyslíkom, ktorý je nevyhnutný pre prosperitu a blahobyt Európy," poznamenala komisárka Neelie Kroesová, ktorá má na starosti digitálnu agendu.
      V súčasnosti využíva širokopásmový internet v priemere 56 % domácností EÚ, pričom na Slovensku je to len 42 %, čo je piaty najhorší výsledok z členských štátov. Rovnako na piatom mieste odzadu je Slovensko aj v pokrytí rurálnych oblastí DSL internetom, kým v únii je priemer domácností surfujúcich na tomto type pripojenia 80 %, na Slovensku je to len 54 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies