Egyptský prezident Sísí odcestoval na svoju prvú návštevu USA

NETKY.SK • 1 Apríl 2017, 18:20 • 2 min
Egyptský prezident Sísí odcestoval na svoju prvú návštevu USA

KÁHIRA - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí odcestoval dnes z Káhiry do Washingtonu na svoju prvú návštevu Spojených štátov od nástupu do funkcie v roku 2014.

slovakia

left justify in out

S americkým prezidentom Donaldom Trumpom sa stretne v Bielom dome v pondelok.

 

Budú spolu hovoriť "o rade vecí vzťahujúcich sa k bilaterálnym vzťahom ako aj o regionálnych a medzinárodných záležitostiach," potvrdil horca egyptského prezidenta.

 

Biely dom tento týždeň uviedol, že témami ich rozhovoru budú bezpečnostné otázky a boj s extrémistickým Islamským štátom.

 

Egypt vedie kampaň proti odnoži Islamského štátu, ktorá sa po zvrhnutí islamistického prezidenta Muhammada Mursího prihlásila k sérii smrtiacich útokov zameraných prevažne na egyptské bezpečnostné sily.

 

Trump povedal Sísímu krátko po svojej januárovej inaugurácii, že nová americká vláda chce prehĺbiť spoluprácu s Káhirou v boji s terorizmom a zaviazal sa pokračovať v poskytovaní americkej vojenskej pomoci Egyptu.

 

Vláda predchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu v roku 2013 zastavila predaj zbraní Egyptu po tom, ako Sísí viedol armádu pri zvrhnutí demokraticky zvoleného Mursího, ktorý však rozdelil spoločnosť.

 

V stredu by sa mal Trump stretnúť v Bielom dome s jordánskym kráľom Abdulláhom II., ktorého krajina je tradičným americkým spojencom na Blízkom východe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies