Egypt sa lúči s obeťami z koptského chrámu: Útok spáchal 22-ročný samovražedný atentátnik

NETKY.SK • 12 December 2016, 11:56 • 2 min
Egypt sa lúči s obeťami z koptského chrámu: Útok spáchal 22-ročný samovražedný atentátnik

KÁHIRA - Bombový útok, ku ktorému došlo v nedeľu v koptskom pravoslávnom chráme v egyptskej Káhire, spáchal samovražedný atentátnik. Na vojenskom obrade na pamiatku obetí tohto útoku to dnes vyhlásil egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

slovakia

left justify in out

Sísí dodal, že polícia zadržala a vypočúva ďalšie tri podozrivé osoby. Podľa Sísího bol atentátnikom 22-ročný Mahmúd Šafík Muhammad Mustafá.

 

Nemenovaní vyšetrovatelia i očití svedkovia sa bezprostredne po tragédii pre miestne médiá vyjadrili, že výbuch spôsobila nálož nastražená v chráme. Podľa inej verzie nálož priniesla neznáma žena a odpálená bola na diaľku. 

 

V egyptskej Káhire sa dnes konala pohrebná omša za 25 obetí nedeľňajšieho atentátu v koptskom Chráme svätých Petra a Pavla, ktorý je v tesnom susedstve Katedrály sv. Marka - sídelného chrámu koptského pápeža Tawadrosa II.

 

Na obradoch v Chráme Panny Márie a sv. Atanázia na predmestí Madínat as-Sadr (Nasr City) na východe Káhiry sa zúčastnili len príbuzní obetí, kňazi a mnísi. Omšu, ktorú v priamom prenose vysielali štátna i súkromné televízie, celebroval pápež Tawadros. Ten v súvislosti s útokom v Káhire prerušil návštevu Grécka a vrátil sa do Egypta.

 

 

Nedeľný atentát je najzávažnejším útokom na koptskú komunitu v Egypte od samovražedného atentátu, ktorý sa odohral v januári 2011 pred vchodom do koptského chrámu v Alexandrii. O život vtedy prišlo 20 ľudí.

 

Sísí tento najnovší útok odsúdil a vyhlásil trojdňový štátny smútok. Imám mešity al-Azhar, ktorá je považovaná za najvyššiu inštanciu sunnitského islamu, sa o atentáte vyjadril ako o hanebnom a podlom. Odsúdili ho aj zahraniční štátnici, ale aj panarabské militantné hnutie Moslimské bratstvo, ktoré zo zodpovednosti zaň obvinilo vládu.

 

 

Bomba explodovala v čase, keď sa v chráme konala nedeľná bohoslužba. Nálož bola nastražená v tej časti kostola, kde sa počas bohoslužieb zvyčajne zdržiavajú ženy. Aj preto veľkú väčšinu obetí tvoria ženy a deti.

 

Nemenovaný zdroj bezpečnostných zložiek informoval, že nálož pozostávala z asi 12 kilogramov TNT. Jej explózia si okrem obetí na životoch vyžiadala aj 49 zranených a materiálne škody. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.

 

V Egypte žije zhruba osem miliónov koptov, ktorí tak tvoria desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny. Odkedy sa v Káhire ujala moci islamistická a neskôr armádou podporovaná vláda, cítia sa kopti obzvlášť ohrození a množia sa správy o útokoch a vyháňaní koptských rodín z ich dedín.

 

 

Okrem toho sa kopti sťažujú na diskrimináciu, keďže je pre nich prakticky nemožné získať vplyvné miesta v justícii, na univerzitách či na polícii.

 

Bezprostredne po atentáte sa pred Katedrálou sv. Marka zišlo niekoľko stoviek koptských veriacich, ktorí žiadali demisiu vlády, najmä ministra vnútra, a posilnenie bezpečnosti svojej komunity. Medzi radikálne naladenými demonštrantmi a políciou došlo aj fyzickým potýčkam. Terčom útoku davu boli aj dvaja provládni novinári.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies