Egypt má novú vládu: Na čele je liberál Babláwím

NETKY.SK • 17 Júl 2013, 08:25 • 2 min
Egypt má novú vládu: Na čele je liberál Babláwím

KÁHIRA - Nová egyptská vláda dnes zložila prísahu do rúk dočasného prezidenta Adlího Mansúra, pričom funkciu premiéra zastáva liberálny ekonóm a bývalý minister financií Házim Babláwí. Prvým vicepremiérom sa stal generál Abdal Fattáh Chalíl Sísí, ktorý zároveň zostal ministrom obrany.

slovakia

left justify in out

Ide o prvú egyptskú vládu od zosadenia islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ktorého takmer pred dvoma týždňami pripravila o moc armáda na čele s generálom Sísím, uviedla tlačová agentúra AP.

Ministrom vnútra zostal Muhammad Ibráhím, ktorého vymenoval ešte Mursí. Do jeho kompetencie bude patriť polícia. Ministrom zahraničných vecí sa stal bývalý veľvyslanec Egypta v Spojených štátoch Nabíl Fahmí. Prísahu 33 ministrov vysielala naživo egyptská televízia. Hnutie Moslimské bratstvo označilo novú vládu za nezákonnú, rovnako ako aj premiéra a odmietlo kohokoľvek vo vláde uznať, informovala agentúra Reuters.

Egyptskí ministri skladali slávnostný sľub po tom, ako zrážky medzi Mursího prívržencami a odporcami pokračovali v noci nadnes až do skorých ranných hodín. Sedem ľudí prišlo o život, viac ako 260 ľudí utrpelo zranenia a vyše 400 osôb zatkli.

Ani jeden z nových ministrov nie je z Moslimského bratstva alebo zo strany Núr - druhej najväčšej islamistickej strany v krajine. Obe strany spolu vyhrali všetkých päť volieb, ktoré sa v Egypte konali za dva a pol roka od zosadenia autokratického vládcu Husního Mubaraka. Hovorca dočasného prezidenta uviedol, že islamistom ponúkli kreslá ministrov a budú sa podieľať na prechodnej fáze. Moslimské bratstvo tieto výroky označilo za lži a uviedlo, že nikdy neustúpi od požiadavky na Mursího návrat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies