Šéf europarlamentu odsúdil útoky radikálov na pochod homosexuálov v Srbsku

NETKY.SK • 13 Október 2010, 07:15 • 2 min
Šéf europarlamentu odsúdil útoky radikálov na pochod homosexuálov v Srbsku

Šéf europarlamentu odsúdil útoky radikálov na pochod homosexuálov v Srbsku

slovakia

left justify in out

img

Predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek dnes ostro odsúdil akcie radikálov v Srbsku, ktorí útokmi narušili pochod homosexuálov Gay Pride a zapríčinili aj zranenia policajtov strážiacich pochodujúci dav.
      "Európsky parlament chce potvrdiť svoje odmietanie homofóbie, nech sa deje v rámci Európskej únie alebo mimo nej. Násilie nemalo nič spoločné s pochodom, ale so skupinou chuligánov, ktorí chceli len ubližovať. Homofóbia je namierená proti ľudskej dôstojnosti a spochybňuje fundamentálne práva, preto musí byť odsúdená. Chcem poďakovať príslušným orgánom v Srbsku, že ochránili občanov od ďalších prejavov násilia," vyjadril sa prostredníctvom oficiálneho komuniké Buzek.
      Proti pochodu homosexuálov protestovalo ticho či agresívne vyše 20.000 ľudí, v srbskom hlavnom meste zasahovalo aj 5000 policajtov.
      Prevažne mladí muži, ktorých sčasti viedli duchovní, demolovali autá, ničili obchody, vytrhávali dopravné značenia a podpaľovali odpadkové koše. Polícia použila slzotvorný plyn, aby rozohnala masy ľudí na rôznych miestach v centre mesta. Približne 50 policajtov utrpelo zranenia, informovali nemocnice.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies