Edward Snowden dnes odcestuje na Kubu

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 10:23 • 2 min
Edward Snowden dnes odcestuje na Kubu

MOSKVA - Predseda zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov dnes v Moskve vyhlásil, že Spojené štáty by nemali očakávať, že Rusko im vydá bývalého technika subdodávateľskej firmy tajnej služby Edwarda Snowdena, aby vo svojej vlasti čelil obžalobe.

slovakia

left justify in out

USA obžalovali Snowdena - bývalého zamestnanca firmy Booz Allen Hamilton, pracujúcej pre americkú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA) - z krádeže federálneho majetku, nepovoleného vyzradenia informácií o národnej obrane a úmyselného vyzradenia tajných spravodajských informácií neoprávnenej strane.

Puškov pripomenul, že USA a Rusko prechádzajú teraz zložitým obdobím vzájomných vzťahov. "Keď sú vzťahy v takejto fáze, keď jedna krajina podniká nepriateľskú akciu voči druhej, prečo Spojené štáty očakávajú od Ruska zdržanlivosť a porozumenie," pýtal sa Puškov. Dodal, že podľa jeho názoru "nemôže byť ani reči o udelení azylu (Snowdenovi) v Rusku". Kremeľ však predtým informoval, že je pripravený takúto žiadosť posúdiť, ak by ju Snowden podal.

Puškov dnes reagoval na vyhlásenie Spojených štátov, ktoré v noci nadnes oznámili, že očakávajú, že ruská vláda zváži všetky dostupné možnosti Snowdenovho vydania.  Rusko, ako s odvolaním sa na oficiálne zdroje informovali miestne médiá, nemá dôvod Snowdena zadržať, keďže na jeho území nespáchal žiadny trestný čin a Interpol naňho nevydal zatykač.

Podľa agentúry Reuters sa očakáva, že Snowden opustí Moskvu už dnes. Momentálne sa zdržiava v jednom z hotelov v areáli letiska Šeremetevo, kam v nedeľu pricestoval, informovala agentúra RIA Novosti. Podľa najnovších správ dnes o 14.05 h miestneho času odletí z Moskvy na Kubu.

V súvislosti s avizovaným letom na Kubu, ruské médiá upozorňujú, že lietadlo bude letieť cez zónu, za ktorú nesie zodpovednosť dispečerská služba USA. Táto skutočnosť vyvoláva dohady, že americké úrady by mohli pristúpiť k neštandardnému riešeniu, informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

V ruských médiách sa objavili správy, odvolávajúce sa na ekvádorské zdroje, že Snowdena na pristávacej ploche čakalo auto s diplomatickou ŠPZ a odviezlo ho na ekvádorskú ambasádu. Snowden však nemá ruské vízum, preto nemohol a nemôže opustiť areál letiska, upozornili ruské médiá. Okrem toho americké úrady anulovali jeho pas, čo je štandardný postup v prípade ľudí obvinených zo spáchania závažných trestných činov.

Snowden sa v nedeľu letecky presunul z Hongkongu do Moskvy, odkiaľ má údajne namierené do tretej krajiny, zrejme Ekvádoru. Tamojší minister zahraničných vecí Ricardo Patiňo oznámil, že Snowden požiadal Ekvádor o azyl. Podľa iných zdrojov má byť jeho cieľom Island, Kuba alebo Venezuela.

Medzičasom sa v USA začala zbierka podpisov pod petíciu za Snowdenovo oslobodenie spod obžaloby. Keďže ju podpísalo už viac ako 107.000 ľudí, administratíva prezidenta Baracka Obamu sa ňou bude musieť zaoberať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies