Eduard Kukan: Soči je výkladnou skriňou porušovania ľudských práv

NETKY.SK • 5 Február 2014, 13:00 • 2 min
Eduard Kukan: Soči je výkladnou skriňou porušovania ľudských práv

ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) dnes v rámci svojho plenárneho zasadnutia v Štrasburgu diskutoval o vzťahoch s Ruskom a o politických súvislostiach zimnej olympiády v Soči.

slovakia

left justify in out

Slovenský europoslanec Eduard Kukan v tejto súvislosti odsúdil návrhy na bojkot olympiády, dodal však, že v Rusku aj naďalej dochádza k porušovaniu ľudských práv. Europoslanci len niekoľko dní pred začiatkom XXII. Zimných olympijských hier v Soči sa rozhodli prerokovať situáciu v Rusku. Do rozpravy sa prihlásil aj slovenský poslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS). 

"Bojkot otváracieho ceremoniálu nie je dobrý nápad. Uškodili by sme športovcom, ktorí sa na najprestížnejšiu súťaž roky pripravovali. Navyše by to zo strany Západu bolo pokrytecké. Zato však môžeme olympiádu využiť na to, aby sme na problémy v Rusku viac poukázali," uviedol Kukan pre TASR.

Kukan ako člen Výboru EP pre zahraničné záležitosti upozornil, že režim ruského prezidenta Vladimira Putina zostáva aj napriek nedávnym ústupkom nedemokratickým a skorumpovaným. "Olympiáda v Soči je výkladnou skriňou. Ale výkladnou skriňou porušovania ľudských práv a okrádania ruských občanov," skonštatoval poslanec.

Samostatnou kapitolou je podľa neho korupcia spojená s výstavbou športovísk a infraštruktúry. Upozornil, že členovia EP majú informácie o tom, ako stavebné firmy s tichým súhlasom režimu zneužívajú zahraničných robotníkov, ako miestnych obyvateľov vyvlastnili bez primeranej náhrady, ako režim bez zábran zničil čiernomorské pobrežie. A sú aj informácie, že úrady tvrdo prenasledujú novinárov a občianske združenia, čo túto skutočnosť kritizujú.

Kukan však odmieta návrhy, že politici by mali Soči bojkotovať. Upozornil, že svet sa už nenachádza v roku 1980, keď Západ bojkotoval Letné olympijské hry v Sovietskom zväze kvôli sovietskej invázii do Afganistanu. A spresnil, že NATO a Rusko dnes spolupracujú, a to aj na zabezpečení bezpečnosti olympiády v Soči. Podobný postoj by mala podľa neho zaujať aj Európska únia v prípade zimnej olympiády.

"Keď tam západní politici idú, nech to využijú na dobrú vec. Nech sa nenechajú zneužiť Putinovým režimom na propagandu. A nech sa stretnú s opozičnými politikmi a ľudskoprávnymi aktivistami. Na porušovanie ľudských práv treba neúnavne upozorňovať," uviedol Kukan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies