ECB upozorňuje, že čínska kríza môže mať dopad na aktivitu eurozóny

NETKY.SK • 4 November 2015, 15:25 • 2 min
ECB upozorňuje, že čínska kríza môže mať dopad na aktivitu eurozóny

FRANKFURT - Priamy dopad spomalenia čínskej ekonomiky na hospodársky rast eurozóny prostredníctvom obchodných väzieb bude mierny. Vplyv cez nepriame kanály by však mohol byť významnejší. V stredu to uviedla Európska centrálna banka (ECB). V treťom kvartáli sa hospodársky rast Číny spomalil pod hranicu sedem percent.

slovakia

left justify in out

Čínska ekonomika tak rastie najpomalšie od globálnej krízy. "Dostupné odhady naznačujú, že priame i nepriame dopady poklesu čínskeho reálneho hrubého domáceho produktu (HDP) o jeden percentuálny bod sú relatívne tlmené a mohli by znamenať pokles aktivity v eurozóne v intervale od 0,1 do 0,15 percentuálneho bodu po dvoch až troch rokoch,“ uviedla ECB.


Banka však varovala, že spomalenie Číny môže zbrzdiť hospodársky rast rozvíjajúcich sa ekonomík a zvýšiť globálnu neistotu, čo by mohlo mať nepriamy dopad na dôveru domácností v eurozóne a zabrzdiť ich spotrebu a investičné rozhodnutia. „Ďalším možným kanálom pre prenos negatívnych šokov do eurozóny sú efekty spojené s dôverou. Napríklad, odlev kapitálu by mohol byť spustený šokmi v dôvere, čo by viedlo k sprísneniu finančných podmienok na rozvíjajúcich sa trhoch a k ďalšiemu oslabeniu zahraničného dopytu eurozóny,“ uviedla ECB.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies