ECB by mohla Grécku obnoviť prístup k lacným peniazom

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 14:25 • 2 min
ECB by mohla Grécku obnoviť prístup k lacným peniazom

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) by mala gréckym bankám po viac ako roku obnoviť prístup k lacným úverom. Bude to ďalšia odmena za bolestivé reformy, ktoré musí zavádzať vláda v Aténach. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Grécke banky začiatkom minulého roka stratili prístup k hlavným refinančným operáciám ECB, pretože Atény odmietli plniť podmienky druhého záchranného úveru. Komerčné banky v Grécku sú odvtedy závislé od programu núdzovej likvidity (ELA) gréckej centrálnej banky. Priemerný úrok v rámci ELA je však o 100 až 150 bázických bodov vyšší ako úrok ECB.

 

Grécku hrozil bankrot a odchod z eurozóny. Vlani v lete sa však Atény dohodli s veriteľmi na treťom záchrannom balíku pod podmienkou, že zavedú tvrdé reformy a úsporné opatrenia. A tento mesiac sa Grécku podarilo konečne splniť podmienky tretieho úveru. Atény a veritelia tak dokončili revíziu a ministri financií eurozóny minulý týždeň schválili uvoľnenie ďalšej splátky zo záchranného balíka pre Grécko.

 

Grécky premiér Alexis Tsipras teraz očakáva, že ECB znova otvorí gréckym bankám dvere k lacným peniazom. A dúfa tiež, že centrálna banka zaradí Grécko do svojho programu nákupu dlhopisov eurozóny. Obnovenie prístupu k rafinačným operáciám ECB bude veľkým krokom pre zadlženú krajinu. Jej ekonomika stále zápasí s recesiou. Oživenie hospodárstva brzdia kapitálové kontroly aj úsporné opatrenia.

 

Grécko od roku 2007 stratilo približne 25 % hrubého domáceho produktu a nezamestnanosť v krajine sa pohybuje okolo úrovne 25 %. Renomované agentúry zatiaľ Grécku nezvýšili ratingové známky a stále ich nechávajú v špekulatívnom pásme. ECB však môže upustiť od svojich pravidiel, podľa ktorých smie prijímať ako kolaterál (zábezpeku) len dlhopisy krajín s ratingom v investičnom pásme, ak veritelia potvrdia, že Grécko si plní podmienky záchranného programu. Rada guvernérov ECB sa zíde dnes popoludní, aby rozhodla, či otvorí gréckym bankám cestu k lacným peniazom.

 

Prezident ECB Mario Draghi v utorok (21.6.) finančnému výboru Európskeho parlamentu povedal, že Grécko dosiahlo veľký pokrok pri zavádzaní reforiem a úsporných opatrení, za čo získalo ďalšie peniaze z tretieho úveru. Rada guvernérov preto zváži, či ECB obnoví gréckym bankám prístup k refinančným operáciám.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies