Dve španielske investičné firmy oznámili bankrot

NETKY.SK • 4 Október 2012, 09:19 • 2 min
Dve španielske investičné firmy oznámili bankrot

Dve španielske investičné firmy oznámili bankrot - Svet Dve španielske investičné spoločnosti, ktoré vlastnia tretinový podiel vo veľkej francúzskej realitnej firme Gecina, dnes podali žiadosť o ochranu pred veriteľmi. Ich krok sa považuje za jeden z najv

slovakia

left justify in out

img

Dve španielske investičné spoločnosti, ktoré vlastnia tretinový podiel vo veľkej francúzskej realitnej firme Gecina, dnes podali žiadosť o ochranu pred veriteľmi. Ich krok sa považuje za jeden z najväčších bankrotov v histórii Španielska. Spoločnosti Alteco a MAG Import, ktoré kontrolujú v spoločnosti Gecina 31-% podiel v hodnote zhruba 1,55 miliardy eur, tak urobili potom, ako jedna z bánk odmietla refinancovať ich úver v hodnote asi 1,6 miliardy eur.

MAG Import a Alteco, ktorú vlastní bývalý predseda správnej rady firmy Gecina Joaquín Rivero, informovali, že syndikovaný úver doteraz splácali a ostatné banky žiadosť o refinancovanie podporovali.

"Toto je prvá žiadosť o ochranu pred veriteľmi v Španielsku zo strany firiem, ktoré si doteraz plnili všetky záväzky," uviedli spoločnosti v oficiálnom oznámení. Neistota okolo podielu Geciny v dôsledku tejto situácie znížila hodnotu jej akcií o 5 % na 76,9 eura/akcia.

Syndikovaný úver poskytlo firmám takmer 12 bánk vrátane španielskej banky Bankia, ďalej Banco Popular, NCG, francúzskej Natixis či Royal Bank of Scotland. Práve tieto banky dali k dispozícii najviac v rámci úveru. Najväčšiu expozíciu má banka Natixis, ktorá poskytla firmám 266 miliónov eur. Hneď za ňou nasledujú španielska banka Banco Popular, ktorá dala 264 miliónov eur, a štátom zachraňovaná banka Bankia so sumou 234 miliónov eur. Podľa jedného zo zdrojov blízkych rokovaniam to bola údajne Natixis, ktorá žiadosť o refinancovanie úveru zamietla.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies