Dve nemecké Tornada museli v Iraku neplánovane pristáť pre problémy pri tankovaní

NETKY.SK • 1 November 2016, 07:25 • 2 min
Dve nemecké Tornada museli v Iraku neplánovane pristáť pre problémy pri tankovaní

BERLÍN - Technické problémy pri tankovaní prinútili v pondelok k neplánovanému medzipristátiu v severnom Iraku dve bojové prieskumné lietadlá Tornado nemeckej armády, ktoré sa zúčastňujú na operácii proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu veliteľstva operácií Bundeswehru v Postupime.

slovakia

left justify in out

Hovorca zdôraznil, že nešlo o núdzové pristátie, ale o medzipristátie v dôsledku "núdzovej situácie", ktorá vznikla v priebehu letu. Spôsobili ju silné turbulencie počas rutinného doplňovania paliva na jednom z prieskumných lietadiel. Tankovanie muselo byť prerušené a piloti sa rozhodli, že pristanú na najbližšom letisku v meste Arbíl, metropole irackého Kurdistanu. Návrat na východiskovú základňu NATO Incirlik ležiacu na juhu Turecka nebol možný pre nedostatok pohonných hmôt.

 

Obe lietadlá pristáli v Arbíle o 15.30 h miestneho času. Po ich obhliadke a nájdení problému si stroje doplnili palivo a odleteli späť do Incirliku, kde večer bezpečne pristáli.

 

Nemecká armáda zatiaľ podporuje protiislamistickú koalíciu vedenú USA šiestimi prieskumnými lietadlami Tornado a jedným tankovacím lietadlom. Pribudnú aj nemeckí vojaci obsluhujúci špionážne stroje vybavené systémom AWACS, ich nasadenie musí ešte schváliť parlament.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies