Dvaja americkí astronauti uskutočnili pri výstupe do kozmu potrebnú opravu

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 10:46 • 2 min
Dvaja americkí astronauti uskutočnili pri výstupe do kozmu potrebnú opravu

WASHONGTON - Dvaja americkí astronauti z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) dnes počas krátkeho výstupu do kozmu vymenili dôležitý spoj v počítačovom systéme, ktorý kontroluje vonkajší chladiaci systém stanice. Ich misia bola úspešná, oznámil po skončení živého prenosu z ich výstupu pracovník kontrolného centra v Houstone.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA uviedla, že Rick Mastracchio a Steve Swanson strávili vonku 96 minút, čo je relatívne krátky čas, pretože zvyčajne výstupy do kozmického priestoru trvajú päť alebo viac hodín.
      

Pracovníci amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) predpokladali, že im oprava zaberie 2,5 hodiny. Nefunkčný spoj vymenili v počítači, ktorý tiež usmerňuje solárne panely poskytujúce elektrickú energiu stanici a všetkým jej astronautom, 

      

Pre Mastracchia to bol deviaty výstup do kozmu a pre Swansona piaty. Rekordérom je ruský kozmonaut Anatolij Solovjov so 16 výstupmi do kozmického priestoru, pripomenula DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies