Dvadsať úsekov ciest 1. triedy na východe opravia do jesene

NETKY.SK • 2 August 2011, 13:49 • 2 min
Dvadsať úsekov ciest 1. triedy na východe opravia do jesene

Dvadsať úsekov ciest 1. triedy na východe opravia do jesene

slovakia

left justify in out

img

Projekt obnovy ciest 1. triedy pokračuje rýchlym tempom aj napriek nepriaznivému letnému počasiu. Rekonštrukčné práce na nevyhovujúcich úsekoch frekventovaných ciest, z ktorých sa až 70 percent nachádza na východnom Slovensku, by mali byť ukončené do začiatku nového školského roku. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR bude opravy ciest v celkovom rozsahu takmer 100 kilometrov spolufinancovať z eurofondov v rámci Operačného programu Doprava.
      Ministerstvo dopravy minulý týždeň uskutočnilo kontrolu realizácie projektu. Práce na dvadsiatich úsekoch na východnom Slovensku pokračujú podľa stanoveného harmonogramu, aj keď postup prác komplikuje daždivé počasie. Na opravených úsekoch je už v súčasnosti nový asfalt a prebiehajú ďalšie práce, ktoré prispejú k zníženiu bezpečnostných rizík pre motoristov.
      Najviac zanedbané úseky ciest 1. triedy na rekonštrukciu boli vybrané na základe štúdie kritických nehodových lokalít, ktorú vypracovala Slovenská správa ciest v spolupráci s oddelením bezpečnosti cestnej premávky na ministerstve dopravy.  
      "Cesty 1. triedy si naozaj zaslúžia mimoriadnu pozornosť a primeranú podporu, čo dokazujeme aj dvoma tohtoročnými projektmi na ich opravu," uviedol prvý podpredseda vlády a minister dopravy SR Ján Figeľ.
      V nevyhovujúcom stave je vyše 1000 km ciest 1. triedy a viac než 130 mostov na cestách 1. triedy. Na jeseň sa začne v rámci ďalšieho projektu z eurofondov opravovať 40 cestných mostov a ďalšie úseky ciest 1. triedy v rozsahu 500 kilometrov, najmä na strednom Slovensku. "Ďalšie projekty by mali smerovať k tomu, aby sme v relatívne primeranom čase, teda v tomto a v budúcom roku, urobili z tých 1000 km takmer nezjazdných ciest cesty 1. triedy," uviedol minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR J. Figeľ, podľa ktorého obnova ciest prináša aj pracovné príležitosti do regiónov Slovenska s vysokou nezamestnanosťou.
      Cesty na východnom Slovensku rekonštruuje firma Eurovia SK. Za 5,74 mil. eur opraví päť úsekov (15,4 km) ciest v Košickom kraji a 15 úsekov celkovej dĺžky 54,8 km v Prešovskom kraji. Päť úsekov na západnom Slovensku (Trnavský a Nitriansky kraj, celková dĺžka 7,6 km) opravuje skupina dodávateľov Cesty Nitra a Inžinierske stavby za vyše 819 tisíc eur. Tri úseky (9 km) nevyhovujúcich ciest v Banskobystrickom kraji opravuje spoločnosť STRABAG za 899 tisíc eur. Tá vyhrala tiež súťaž na opravu ciest na severe Slovenska, kde zmodernizuje celkovo 11,4 km ciest v Žilinskom a Trenčianskom kraji za 1,11 mil. eur.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies