Drucker: V obciach s epidémiou hepatitídy A sa nezanedbala hygienická kontrola

NETKY.SK • 27 Október 2016, 16:50 • 2 min
Drucker:  V obciach s epidémiou hepatitídy A sa nezanedbala hygienická kontrola

BRATISLAVA - V obciach Sobrance, Michalovce, Trebišov a Sečovce, kde sa rozšírila hepatitída a svrab, nedošlo k zanedbaniu hygienickej kontroly. Na Hodine otázok v parlamente to dnes povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

"Práve naopak, boli nariadené príslušné protiepidemické opatrenia regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva vo všetkých dotknutých domácnostiach, zariadeniach, potravinárskych prevádzkach vrátane uzatvorenia niektorých prevádzok a v ďalších organizáciách okamžite po nahlásení ochorení," informoval poslancov minister.

 

Prišlo aj k ohniskovej dezinfekcii, lekárskemu dohľadu, očkovaniu, zakázané bolo organizovať hromadné podujatia a podobne. "Taktiež boli poskytované zdravotno-výchovné informácie verejnosti, prebiehala komunikácia so zástupcami miest a obcí, v ktorých sa vyskytli prípady vírusovej hepatitídy A. Riešili sa problémy so zásobovaním pitnou vodou a likvidáciou komunálneho odpadu v prostredí rómskych osád," doplnil Drucker.

 

Najdôležitejším preventívnym opatrením je podľa jeho slov dodržiavanie zásady osobnej hygieny. "Najmä umývanie rúk predovšetkým pred jedlom, po použití toalety, ďalej používanie zdravotne vyhovujúcej pitnej vody," vymenoval. Za najúčinnejšie preventívne opatrenie proti hepatitíde A označil očkovanie.

 

Epidémie vírusovej hepatitídy A sa v okresoch východného Slovenska objavili podľa neho v dôsledku prirodzenej migrácie obyvateľstva z oblastí, kde bol zaznamenaný výskyt ochorení na vírus hepatitídy A.

"Pri vyšetrovaní prípadov ochorení v obciach výskytu bolo zistené, že v jednotlivých ohniskách dochádzalo k prenosu ochorení úzkym rodinným kontaktom alebo opakovaným kontaktom s priateľmi či širšou rodinou. V niektorých okresoch bolo opakovane zisťované hrubé znečistenie prostredia," uviedol dôvody rozšírenia hepatitídy na východe.

 

Doplnil, že u osôb v prostredí s nízkym hygienickým štandardom dochádza aj k výskytu svrabu. "K jeho rozširovaniu prispieva nedostatočná hygiena a zlé sociálno-ekonomické podmienky. Prenos sa deje priamy kontaktom," uviedol Drucker. Osoby, u ktorých sa svrab objaví, treba liečiť. "A čo je dôležité, po začatí terapie, už po 24 hodinách, sa človek stáva neinfekčný, aj keď kožné príznaky ešte pretrvávajú," zdôraznil minister s tým, že špeciálnu pozornosť treba venovať aj kontaminovaným predmetom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies