Moderna vyvíja posilňujúcu dávku proti omikronu, hotová by mala byť na jeseň

NETKY.SK • 11 Január 2022, 08:21 • 2 min
Moderna vyvíja posilňujúcu dávku proti omikronu, hotová by mala byť na jeseň

NEW YORK – Posilňovacia dávka vakcíny od farmaceutickej spoločnosti Moderna, zameraná na nový koronavírusový variant omikron, by mohla byť hotová a dostupná pre ľudí na jeseň tohto roku. V televíznej relácii americkej televízie CNBC to v pondelok povedal generálny riaditeľ Moderny Stéphane Bancel.

slovakia

left justify in out

Posilňovacia dávka vakcíny od firmy Moderna má čoskoro podstúpiť fázu klinického testovania, priblížil Bancel. „Musíme byť opatrní a snažiť sa mať pred vírusom náskok a nezaostávať za ním,“ uviedol. Agentúra DPA pripomína, že súčasná posilňovacia dávka od Moderny, ktorá sa podáva v polovičnom množstve, zvyšuje úroveň protilátok neutralizujúcich omikron 37-násobne oproti druhej dávke. Dávka v plnom množstve zvyšuje ich účinnosť až 100-násobne.

 

img

 

Moderna už podpísala predbežné kúpne zmluvy v hodnote 18,5 na tretie dávky svojej vakcíny proti vysokonákazlivému variantu omikron s Britániou, Južnou Kóreou a Švajčiarskom. Problémom však podľa Bancela zostáva to, ako zaistiť dodávky vakcín do menej rozvinutých krajín. Z 807 miliónov expedovaných dávok vakcíny od Moderny bolo len 25 percent doručených do krajín s nízkymi a strednými príjmami. Bancel okrem toho vyhlásil, že Moderna svoju mRNA technológiu ďalej rozvíja s cieľom liečiť i iné choroby vrátane ďalších respiračných vírusov.

 

Možno vás zaujme: Pfizer vakcína proti omikronu by mala byť hotová v marci



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies