Draxler: Vo vysokoškolskom prostredí sa veľa ľudí bojí konkurencie

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 16:25 • 2 min
Draxler: Vo vysokoškolskom prostredí sa veľa ľudí bojí konkurencie

BRATISLAVA - Keď som nechal v rozpise dotácií vysokým školám posilniť rozdelenie financií podľa toho, aký má tá-ktorá škola kvalitný výskum, hrozila vzbura.

slovakia

left justify in out

Počas môjho pôsobenia na poste ministra bolo pre mňa veľkou cťou stretávať sa s niektorými našimi špičkovými akademikmi. Bohužiaľ, tých často blokuje práve ten priemer, ktorý sa bráni akýmkoľvek zmenám. Povedal to minister školstva Juraj Draxler s tým, že vo vysokoškolskom prostredí máme veľa ľudí, ktorí sa jednoducho boja konkurencie.


Draxler to uviedol po tom, ako sa mu Rada vysokých škôl SR negatívne vyjadrila ku kandidátovi na člena Akreditačnej komisie SR. Vyjadrenie Rady vysokých škôl podľa Draxlera nie je prekážkou na vymenovanie, keďže pre ministra má len poradný charakter. Je však podľa neho zarážajúce a zároveň veľa vypovedá o stave vysokého školstva v krajine. Kandidátom je pritom Martin Kahanec. Draxler ku Kahancovi uvádza, že bol roky na jednej z vedúcich pozícií v inštitúte IZA, čo je jeden z najprestížnejších ekonomických ústavov v Nemecku. Podľa ministra je zároveň jedným z najcitovanejších spoločenských vedcov s pôvodom zo Slovenska a nedávno ho podpredseda vlády ČR Pavel Bělobrádek vymenoval za predsedu expertného panelu pre sociálne vedy. "Prečo je dobrý Čechom alebo Nemcom, ale nie doma?" pýta sa Draxler s tým, že zástupca Rady vysokých škôl uviedol, že by bolo lepšie, keby mal kandidát na člena Akreditačnej komisie profesorský titul. "Pritom musím podotknúť, že profesúru nemajú ani dvaja súčasní členovia komisie, vrátane podpredsedu. Pritom v publikáciách a renomé v spoločenských vedách sa pánovi Kahancovi na Slovensku môže len málokto rovnať. Ďalším zdôvodnením bola obava, či by si popri svojich iných aktivitách pán Kahanec na prácu v Akreditačnej komisii našiel čas. Ale to už naozaj beriem len ako výhovorku," uviedol Draxler s tým, že Akreditačná komisia nepracuje každý deň.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies