Draxler: Oba návrhy k voľbe riaditeľa školy sú pre mňa akceptovateľné

NETKY.SK • 23 Jún 2015, 17:28 • 2 min
Draxler: Oba návrhy k voľbe riaditeľa školy sú pre mňa akceptovateľné

BRATISLAVA - Oba návrhy súvisiace s voľbou riaditeľa školy, od ministerstva školstva aj od poslanca Ľubomíra Petráka, sú pre šéfa rezortu školstva Juraja Draxlera akceptovateľné, ani jeden nemení postavenie rady školy. Minister školstva to povedal na dnešnom brífingu po pracovnom stretnutí so zástupcami stavovských organizácií.

slovakia

left justify in out

"Poslanecký návrh dáva poistku zriaďovateľom. Áno, zriaďovatelia môžu na základe neho zablokovať voľbu riaditeľa školy, ale iba trojpätinovou väčšinou v zastupiteľstve. To je kvórum, pri ktorom zastupiteľstvo rozhoduje o rušení školy ako takej," povedal Draxler s tým, že v praxi bude využitá táto poistka len v krajných prípadoch. Do poslednej chvíle budú podľa Draxlera politické diskusie, ktoré z riešení je lepšie a minister si vie predstaviť, že nakoniec sa presadí pôvodný návrh rezortu školstva. 

 

Predseda odborového zväzu pracovníkov školstva Pavel Ondek dnes zopakoval, že nerozumie, prečo sa má v súvislosti s voľbou riaditeľa školy meniť legislatíva. Pripomenul totiž, že k tejto problematike nie je spracovaná žiadna analýza, z ktorej by vyplývalo, že súčasný systém je zlý. Plánované zmeny rovnakým spôsobom vnímajú aj Združenie základných škôl, Asociácia riaditeľov štátnych gymnázií či Slovenská komora učiteľov. 

 

Školskí odborári budú v stredu 24. júna rokovať o voľbe riaditeľa aj s predkladateľom pozmeňujúceho návrhu poslancom Ľubomírom Petrákom (Smer-SD) a niektorými členmi parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Zväz presadzuje stiahnutie pozmeňujúceho návrhu z rokovania parlamentu a prijatie pôvodného návrhu ministra školstva, ktorý schválila Hospodárska a sociálna rada, ako aj vláda Slovenskej republiky. 

 

Pozmeňujúci návrh Petráka, ktorý predložil k novele školského zákona, podľa odborárov popiera demokratické princípy rozhodovania školskej samosprávy a vytvára priestor pre stranícke nominácie riaditeľov škôl. "Sme sklamaní postojom poslancov vládnej strany, ktorí nerešpektujú názory občanov a organizácií pôsobiacich v oblasti školstva, Generálnej prokuratúry SR, Úradu vlády SR, ministerstva vnútra a ministerstva financií. Tento návrh hrubým spôsobom oslabuje postavenie rady školy a vážne narúša apolitickú funkciu riaditeľa školy v systéme školskej samosprávy," uviedol predseda odborárov Pavel Ondek po tom, ako Petrák predložil v parlamente pozmeňujúci návrh k novele školského zákona.

 

Parlament rokoval o návrhu novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v stredu 17. júna. Ako vyplýva z pozmeňujúceho návrhu poslanca Petráka, zriaďovateľ bude môcť dvakrát po sebe odmietnuť kandidáta na riaditeľa školy, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania. V druhom prípade však nesúhlas zriaďovateľa s kandidátom na riaditeľa musí potvrdiť hlasovaním obecné zastupiteľstvo trojpätinovou väčšinou. V takom prípade o novom riaditeľovi školy rozhodne výberové konanie a nie rada školy. Podľa Petráka sa tak zrovnoprávni postavenie zriaďovateľa, ktorý je zodpovedný za financovanie a chod školy. 

 

Pôvodne z novely predloženej do parlamentu vyplývalo, že ak zriaďovateľ školy nebude spokojný s kandidátom na riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania, písomne odôvodní svoj nesúhlas rade školy a následne sa uskutoční nové výberové konanie. Z neho by vzišiel kandidát, ktorého by rada školy opäť navrhla zriaďovateľovi. Tento návrh už mal byť pre zriaďovateľa záväzný. Podľa súčasného znenia zákona o štátnej správe v školstve zriaďovateľ vymenúva riaditeľa školy na návrh rady školy na základe výberového konania a už prvý návrh rady školy je pre zriaďovateľa školy záväzný. 

 

O novele školského zákona budú poslanci parlamentu hlasovať vo štvrtok 25. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies