Dovolenkári, pozor! Hrozba lesných požiarov v Grécku sa blíži

NETKY.SK • 10 Máj 2024, 10:15 • 2 min
Dovolenkári, pozor! Hrozba lesných požiarov v Grécku sa blíži

ATÉNY - Keď hasiči vlani v júli prišli k požiaru v borovicovom lese na gréckom ostrove Rodos, plamene už šľahali cez stromy na nočnú oblohu. Dobrovoľníci museli konať rýchlo, ale hustá vegetácia na lesnej pôde im zabránila priblížiť sa. Oheň zachvátil stredomorský ostrov v priebehu niekoľkých dní a prinútil 19 000 ľudí utiecť, informuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

S blížiacim sa letom a lesnými požiarmi v južnej Európe, ktoré sú v dôsledku zmeny klímy čoraz smrteľnejšie, Grécko vypracovalo nový plán na obmedzenie škôd. Okrem iného zahŕňa nasadenie ďalších hasičských vozidiel pri každom novom požiari, urýchlenie leteckej podpory a vyčistenie lesov.
 
Podľa hasičov a expertov však táto iniciatíva nerieši nedostatky v plánovaní a prevencii. Očakávajú ohnivé ničenie. "Držíme sa plánov, ktoré sú založené na hasení požiarov namiesto prijatia integrovanej stratégie riadenia požiaru," povedal Theodore Jannaros, požiarny meteorológ z Národného observatória v Aténach.
 
Minuloročné vlny horúčav spôsobili lesné požiare vo veľkých oblastiach Portugalska, Francúzska, Španielska a Talianska, ktoré si vyžiadali desiatky životov. Situácia je mimoriadne vážna v Grécku, ktoré práve zaznamenalo najteplejšiu zimu v histórii meraní. To vytvára ideálne podmienky pre požiare, ktoré ohrozujú úrodu, domy a rýchlo sa rozvíjajúci cestovný ruch.
 
Vlani v auguste požiar v severnom regióne Evros zničil oblasť väčšiu ako New York City a zabil najmenej 20 ľudí. Bol to najsmrteľnejší požiar v Európe v roku 2023. Tento rok požiare vypukli skôr, ako sa očakávalo, vrátane jedného v marci v hornatej oblasti, ktorá je zvyčajne pokrytá snehom.
 
"Bude to veľmi náročná sezóna lesných požiarov. Klimatické zmeny sú tu," povedal pre agentúru Reuters Vasilis Kikilias, minister pre klimatickú krízu a civilnú ochranu.
 
Grécko podniklo niekoľko krokov na boj proti požiarom vrátane vybudovania požiarnych pásov okolo stĺpov elektrického vedenia v zalesnených oblastiach a zintenzívnenia výcviku hasičov a ďalšieho personálu.
 
Tento rok bolo prijatých ďalších 700 lesných strážcov. Tímy pracovníkov od roku 2022 orezali a vyčistili 12 000 hektárov lesa a ďalších 7 000 hektárov bude dokončených do konca mája, uviedlo ministerstvo životného prostredia.
 
"Prvýkrát za 50 rokov vstupujeme do lesov a budujeme požiarne zóny," povedal Kikilias. "V Grécku sa to určite neurobí naraz, ale je to dobrý začiatok," dodal.
 
V rámci plánu vo výške 2,1 miliardy eur Grécko uzavrelo tendre na viac ako 1 000 hasičských vozidiel a sedem lietadiel DHC-515 a plánuje nainštalovať senzory detekcie dymu. Odborníci sa však obávajú, že to nebude stačiť.
 
Prerezané lesy tvoria len nepatrný zlomok z takmer 7,5 milióna hektárov lesov v Grécku. Niektoré vozidlá a lietadlá požadované v tendroch nebudú dodané niekoľko rokov.
 
Odborníci tvrdia, že viac peňazí by sa malo vynaložiť na zriadenie zboru špecialistov na lesné požiare, ktorí by mohli vypracovať mapy rizikových oblastí a analyzovať, ako sa požiare pravdepodobne rozšíria. Odporúčajú tiež začať používať metódy hasenia požiarov, ktoré sa osvedčili v iných častiach sveta, ako napríklad "hasenie požiarov", kde hasiči zakladajú nové požiare v ceste existujúcim, aby ich pripravili o potenciálne palivo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Ilustračné foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies