Dôvera v slovenskej ekonomike prvýkrát v tomto roku klesla

NETKY.SK • 28 September 2010, 12:26 • 2 min
Dôvera v slovenskej ekonomike prvýkrát v tomto roku klesla

Dôvera v slovenskej ekonomike prvýkrát v tomto roku klesla - Slovensko Ukazovateľ dôvery v slovenskej ekonomike sa v septembri prvýkrát v tomto roku medzimesačne znížil, a to o 0,9 na 92,7 percentuálneho bodu (p. b.

slovakia

left justify in out

img

Ukazovateľ dôvery v slovenskej ekonomike sa v septembri prvýkrát v tomto roku medzimesačne znížil, a to o 0,9 na 92,7 percentuálneho bodu (p.b.). Negatívny vývoj indikátora ekonomického sentimentu (IES) bol ovplyvnený znížením dôvery v priemysle, službách a u spotrebiteľov. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Medziročne sa indikátor zvýšil o 17,5 bodu, oproti dlhodobému priemeru je však stále nižší o 5,7 p. b.
      Tretí mesiac po sebe sa na Slovensku zhoršuje spotrebiteľská atmosféra. Pod vplyvom zvýšenia nedôvery spotrebiteľov k ekonomike štátu aj financiám v domácnosti a v dôsledku zníženia obáv z rastu nezamestnanosti indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol oproti augustu o 0,7 na hodnotu -22,5 bodu. Nálada u spotrebiteľov je ale v porovnaní s vlaňajškom priaznivejšia o 1,8 bodu.
      V poklese podľa štatistikov v septembri pokračoval tiež indikátor dôvery v priemysle, keď sa znížil o 1 na -0,3 p. b. a je tak o 3,3 bodu pod úrovňou dlhodobého priemeru. Tento vývoj bol ovplyvnený najmä očakávaním poklesu priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace a zvýšením zásob priemyselných výrobkov.
      Indikátor dôvery v stavebníctve sa oproti augustu mierne zvýšil o 1,5 na -43,5 bodu, stále je však 21,5 p.b. pod úrovňou dlhodobého priemeru. Jeho vývoj pozitívne ovplyvnilo spomalenie poklesu očakávanej zamestnanosti v nasledujúcich troch mesiacoch, negatívne zase nízka úroveň dopytu po stavebnej produkcii.
      Indikátor dôvery v obchode pokračuje v raste už štvrtý mesiac po sebe. V septembri vzrástol len mierne o 0,3 bodu, nakoľko priaznivý vplyv hodnotení súčasnej aj očakávanej podnikateľskej situácie bol do značnej miery eliminovaný nepriaznivým vývojom zásob.
      Indikátor dôvery v službách v septembri opäť klesol o 1,3 na úroveň 20,7 percentuálneho bodu. Pokles ukazovateľa podľa ŠÚ SR ovplyvnilo negatívne hodnotenie vývoja podnikateľskej situácie a súčasného dopytu, vývoj očakávaného dopytu ostal na úrovni predchádzajúceho obdobia.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies