Dôvera v ekonomike naďalej klesá, výnimkou je iba priemysel

NETKY.SK • 30 August 2011, 18:22 • 2 min
Dôvera v ekonomike naďalej klesá, výnimkou je iba priemysel

Dôvera v ekonomike naďalej klesá, výnimkou je iba priemysel

slovakia

left justify in out

Hodnota trojmesačného kĺzavého priemeru indikátora ekonomického sentimentu (IES) na Slovensku naďalej klesá, keď sa v auguste tohto roka medzimesačne znížila o 2,4 na 91,8 bodu. Spôsobené to bolo nepriaznivejším hodnotením takmer všetkých zložiek vstupujúcich do výpočtu s výnimkou dôvery v priemysle.
      "Názory respondentov boli pesimistickejšie ako v rovnakom období minulého roka o 1,8 bodu, aktuálny údaj za úrovňou dlhodobého priemeru zaostáva o 6,1 bodu," informoval dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
      Spotrebiteľská atmosféra sa v auguste výraznejšie nezmenila, keď indikátor dôvery v tejto oblasti medzimesačne klesol o 0,8 bodu na -22,7, a to predovšetkým v dôsledku zvýšenia obáv z rastu nezamestnanosti. Obyvatelia boli pesimistickejší ako v rovnakom období minulého roka o 0,9 bodu, v porovnaní s dlhodobým priemerom však boli optimistickejší o 1,3 bodu.
      Indikátor dôvery v priemysle sa v auguste podľa štatistikov zvýšil o 9,6 bodu na hodnotu 2,3, čím sa priblížil k úrovni dlhodobého priemeru. Vývoj tohto čiastkového indikátora ovplyvnilo očakávané zvýšenie produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch, ako aj pokles zásob priemyselných výrobkov.
      Dôvera v stavebníctve naopak naďalej klesá. Hodnota jej indikátora sa oproti júlu znížila o 1,5 na -47 bodov vplyvom zvýšenia pesimizmu pri očakávanej zamestnanosti. V auguste indikátor zaostal za hodnotou dlhodobého priemeru o 23 bodov.
      Ukazovateľ dôvery v obchode klesol v auguste v porovnaní s júlom o 3 body. Úroveň indikátora negatívne ovplyvnili vysoké zásoby a pesimistické prognózy očakávanej podnikateľskej situácie na najbližšie tri mesiace.
      Indikátor dôvery v službách v auguste klesol oproti minulému mesiacu o 8,6 bodu a jeho aktuálna hodnota 16,7 je 16,3 bodu pod dlhodobým priemerom. Vývoj indikátora ovplyvnili podľa ŠÚ SR negatívne hodnotenia všetkých troch jeho komponentov, pričom najvýraznejší bol pokles dopytu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies