Douglas Lute: Spolupráca NATO-EÚ predpokladá i synchronizáciu obranných cvičení

NETKY.SK • 6 December 2016, 13:51 • 2 min
Douglas Lute: Spolupráca NATO-EÚ predpokladá i synchronizáciu obranných cvičení

BRUSEL - Severoatlantická aliancia a Európska únia doteraz zabezpečovali výcvik svojich obranných zložiek nezávisle jedna od druhej - to by sa však malo podpisom dnešnej dohody o spolupráci medzi NATO a EÚ zmeniť, uviedol americký veľvyslanec pri NATO Douglas Lute pred začatím dvojdňových rokovaní ministrov zahraničných vecí tohto zoskupenia v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo svojom dnešnom úvodnom príhovore prd novinármi pripomenul, že alianční diplomati dnes popoludní uzavrú dohodu o užšej spolupráci s EÚ, ktorú v mene Únie podpíše vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Súčasťou dohody budú aj Fínsko a Švédsko, ktoré sú členmi EÚ, ale nepatria do NATO.

 

Dohoda obsahuje vyše 40 návrhov v siedmich konkrétnych oblastiach spolupráce, pričom užšia vojenská kooperácia oboch zoskupení sa očakáva na súši, na mori aj vo virtuálnom priestore, čiže v spoločnom úsilí čeliť kybernetickým hrozbám.

 

Lute v tejto súvislosti zdôraznil, že NATO a EÚ môžu pripraviť spoločné školenia a cvičenia proti hybridným hrozbám a určovať normy týkajúce sa kybernetickej obrany, ako aj národné štandardy pre obranu pred hybridnými útokmi.

 

Európske centrum na boj proti hybridným hrozbám by malo mať sídlo vo Fínsku, s rovnakou mierou spolupráce organizácie NATO i Európskej únie.

 

V oblasti námornej bezpečnosti je podľa Luta ďalší potenciál na spoluprácu, ktorá už v menšom meradle prebehla vo východnej časti Egejského mora. Aliancia má možnosti pomáhať Európanom aj v Stredomorí - v rámci operácie Sophia poskytovaním potrebnej logistickej a informačnej podpory.

 

Lute zároveň zdôraznil, že NATO a EÚ doteraz "v dokonalej izolácii od seba" vykonávali pozemné obranné cvičenia. Z hľadiska spoločných obranných záujmov to podľa jeho slov nedáva zmysel a ministri zahraničných vecí by mali odobriť plán synchronizovaných vojenských cvičení. Neznamená to úplné premiešanie a prepojenie cvičení, ale keď jedna strana pripraví cvičenie, tá druhá sa môže zúčastniť ako pozorovateľ a na konci sa podieľať o dosiahnuté výsledky.

 

V roku 2017 pripadne na NATO vedúca úloha pre prípravu spoločného výcvikového programu; v roku 2018 štafetu preberie EÚ.

 

Z hľadiska budovania obranných spôsobilostí krajín EÚ Lute pripomenul, že aliancia podporuje toto úsilie, pričom však obranné schopnosti Európanov by mali byť pre NATO komplementárne: aliančné obranné úsilie by mali dopĺňať, a nie s ním konkurovať.

 

V závere svojho vystúpenia prd novinármi veľvyslanec Douglas Lute dodal, že EÚ z hľadiska budovania svojich obranných spôsobilostí je naklonená takémuto prístupu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies