Dopravný podnik Bratislava plánuje nakúpiť sto nových autobusov

NETKY.SK • 24 Október 2013, 15:39 • 2 min
Dopravný podnik Bratislava plánuje nakúpiť sto nových autobusov

BRATISLAVA – Dopravný podnik Bratislava (DPB) plánuje po nových trolejbusoch a električkách nakúpiť i nové autobusy. Tie súčasné sú totiž staré a v zlom technickom stave. Po dlhej a búrlivej diskusii bratislavskí poslanci nakoniec poverili vedenie Dopravného podniku aby v novembri predložili návrh na obstaranie stovky nových autobusov.

slovakia

left justify in out

V diskusii k návrhu na nákup nových autobusov niektorí poslanci vyjadrili nedôveru vedeniu DPB. Poslanci riaditeľovi DPB Ľubomírovi Belfimu vyčítajú nepodarený tender na nákup trolejbusov i nedostatočné informovanie poslancov. Počas diskusie prišiel mestský poslanec Igor Bendík (SaS) s návrhom na odvolanie riaditeľa DPB Belfiho, po čase ho však stiahol. Poslankyňa Anna Dyttertová (KDH) vedeniu Dopravného podniku zase navrhla, aby staré autobusy, ktoré ohrozujú občanov, z výpravy okamžite vylúčili. „Pokiaľ by sme to urobili, stiahli by sme 60 autobusov a to by znamenalo výpadok piatich až šiestich liniek v meste,“ vysvetlil Belfi. Poslanec Ignác Kolek (KDH) zase podmienil obstarávanie autobusov predložením správy o finančnej situácii Dopravného podniku a inventarizáciou majetku. Kolekov návrh poslanci nepodporili a po dlhej diskusii nakoniec vedenie DPB poverili vypracovaním návrh na nákup nových autobusov tak, ako bolo v pôvodnom uznesení. 

Dopravný podnik má v prevádzke približne 440 autobusov. Od roku 2010 síce do vozoparku DPB pribudlo 163 autobusov, vyše 120 vozidiel je však starších ako 12 rokov. „Autobusy, ktoré majú viac ako 12 rokov sú v katastrofálnom stave. Tieto autobusy by sme mali odstaviť a prevádzkujeme ich len s vypätím všetkých síl,“ uviedol dnes riaditeľ DPB Ľubomír Belfi. Na prestarnutých autobusoch praskajú rámy a nosné časti, poruchové autobusy musí bratislavský dopravca postupne vyraďovať. Prestarnuté vozidlá sú aj častejšie poruchové, majú vysokú spotrebu či často potrebujú opravy. „Najnepriaznivejšia situácia je v kategórii vozidiel MIDI do 9,5 metra, kde je 31 vozidiel a v kategórií kĺbových vozidiel je 92 vozidiel po plánovanej technickej životnosti, pričom kritická situácia v kĺbových vozidlách, kde postupne dochádza k závažným poruchám nosných častiach následkom čoho sú vozidlá vyraďované,“ hodnotí Dopravný podnik Bratislava súčasný stav autobusov. 

Bratislavskí poslanci dnes poverili vedenie Dopravného podniku, aby v novembri predložili návrh na obstaranie 50 sólových a 50 kĺbových autobusov ako náhradu za staršie, vyraďované vozidlá. Dopravné podnik má za úlohu tiež navrhnúť finančné zabezpečenie kúpy vozidiel formou bankového úveru. Dopravný podnik podľa Belfiho už urobil aj prvé prieskumy medzi bankami, aby v novembri vedeli mestským poslancom predložiť prvú predstavu o financovaní nákupu nových autobusov. . 

Dopravný podnik autobusmi v súčasnosti zabezpečuje dopravu v objeme približne 28,7 vozokilometrov za rok. Autobusy sú nosnou dopravou najmä v Petržalke, Rusovciach, Jarovciach a Čunove. Dopravný podnik zabezpečuje autobusmi dopravu aj do Lamača, Záhorskej Bystrice, Devínskej Novej Vsi, Devína, Vajnôr či Podunajských Biskupíc a Vrakune. Zároveň privážajú cestujúcich na prestup k električkám či trolejbusom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies