Dolná snemovňa v Uruguaji schválila vytvorenie legálneho marihuanového priemyslu

NETKY.SK • 1 August 2013, 07:51 • 2 min
Dolná snemovňa v Uruguaji schválila vytvorenie legálneho marihuanového priemyslu

MONTEVIDEO - Dolná snemovňa uruguajského kongresu v noci nadnes schválila vytvorenie legálneho marihuanového priemyslu, ktorý má prispieť k boju proti organizovanému zločinu v krajine. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že návrh prejde aj v senáte a Uruguaj sa tak stane prvou krajinou sveta, ktorá oficiálne povolí produkciu tejto mäkkej drogy. Štát sa pritom bude starať o jej reguláciu, distribúciu, ako aj predaj osobám, ktoré dovŕšili vek dospelosti.

Zákonodarcovia z vládnucej koalície krok obhajujú, tvrdiac, že dlhoročná globálna vojna proti drogám je predraženým a krvavým zlyhaním. Kritici však varujú, že marihuana je vstupnou bránou k tvrdým drogám a podporovať tento trh je zahrávaním sa s ohňom.

Podporovatelia myšlienky dúfajú, že sa týmto krokom odstráni právny rozpor, nakoľko užívanie marihuany je v krajine síce dovolené, avšak protizákonné je drogu predávať, kupovať, pestovať a dokonca vlastniť čo i len jednu jej rastlinu.

Postupne by sa mal zriadiť aj ústav pre reguláciu a kontrolu marihuany, ktorý bude mať právomoc udeľovať povolenie týkajúce sa všetkých aspektov legálnej produkcie drogy na rekreačné, lekárske a priemyselné použitie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies