Dolly Parton ocenia za celoživotné dielo v rámci country hudby

NETKY.SK • 5 Október 2016, 16:07 • 2 min
Dolly Parton ocenia za celoživotné dielo v rámci country hudby

NEW YORK - Americká speváčka a skladateľka Dolly Parton dostane od Asociácie country hudby (Country Music Association, pozn. SITA) Willie Nelson Lifetime Achievement Award.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatročnú interpretku ocenia za celoživotné úspechy, ktoré dosiahla v country hudbe, ale aj za humanitárnu činnosť. V minulosti si takto uctili aj Willieho Nelsona, Kennyho Rogersa a vlani Johnnyho Casha.


Speváčka potvrdila správu v televíznej relácii Jimmy Kimmel Live, kde tiež hovorila o spoločných začiatkoch so spomínaným Nelsonom z prvej polovice 60. rokov minulého storočia v Nashville. Parton takisto rozprávala o Nelsonovom špecifickom spôsobe spievania. "Spravili sme dueto z piesne From Here to the Moon and Back, ktorú som napísala. On však nahral svoje party ako prvý a potom som v štúdiu v Nashville išla pracovať na mojej časti. Mám s ním skúsiť spievať? Zavolala som mu a povedala, 'Willie, pošli mi balík trávy, ktorú fajčíš, pretože inak s tebou nedokážem spievať'," uviedla.


Jubilejné 50. udeľovanie Country Music Association Awards, ktoré budú moderovať Brad Paisley a Carrie Underwood, sa bude konať 2. novembra v Nashville.


Dolly Parton sa na hudobnej scéne pohybuje od polovice 50. rokov minulého storočia. Je jednou z najúspešnejších country speváčok v histórii. Podľa odhadov predala približne 100 miliónov kópií albumov. Zatiaľ poslednú štúdiovku Pure & Simple vydala tento rok 19. augusta. Parton je tiež úspešnou skladateľkou. Je autorkou viac ako 3000 piesní, a to vrátane hitov ako napríklad Jolene, Coat of Many Colors, 9 to 5, My Tennessee Mountain Home či I Will Always Love You, ktorý preslávila aj zosnulá Whitney Houston vo filme Osobný strážca (1992). Vyskúšala si tiež filmovú kariéru. Účinkovala napríklad v snímkach Od deviatej do piatej (1980), Falošný diamant (1984), Oceľové magnólie (1989) či Frank McKlusky - likvidátor (2002). Speváčka sa 46 ráz uchádzala o Grammy, pričom sedem nominácií premenila na víťazstvo. V roku 2011 jej udelili Grammy za celoživotný prínos. Na konte má tiež dve nominácie na Oscary.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies