Dolaďte si formu so sexi trénerom, začať cvičiť môžete bez ohľadu na vek!

NETKY.SK • 14 August 2023, 09:16 • 2 min
Dolaďte si formu so sexi trénerom, začať cvičiť môžete bez ohľadu na vek!

Niekoľkonásobný majster Slovenska v karate, fitness tréner aj model. To všetko je Norbert Faltus, ktorého zverenci sa v poslednom roku umiestili na popredných miestach svetových súťaží. Noro stíha dokonca predvádzať na módnych fashionshow a dokonca sa objavil na titulke časopisov BOYS MAGAZINE a MOEVIR PARIS. Najväčšou jeho vášňou je však práca trénera. A dostať do formy sa s ním môžete aj vy!

slovakia

left justify in out

Podľa životopisu ste od narodenia športovec. Viedli vás k tomu rodičia alebo to išlo jednoducho samo?
 
Už na základnej škole ma veľmi bavili kolektívne športy - futbal a basketbal. Môj spolužiak prišiel jedného dňa do triedy a pochválil sa mi, že bol na tréningu karate. Mal som deväť rokov a sám som sa na tréning karate prihlásil. Od začiatku ma rodičia podporovali a môj otec mi povedal vtedy vetu, ktorú budem mať navždy v pamäti - buď to budeš robiť naplno alebo to nebudeš robiť vôbec. Otec sa venoval rýchlostnej kanoistike a 16 rokoch patril medzi najväčšie slovenské talenty, genetiku na chrbát mám po ňom. V karate som sa veľmi našiel, s týmto športom som odišiel na športové gymnázium v Nitre. Začal som robiť karate na profesionálnej úrovni a dostal som sa do reprezentácie. Získal som šesť titulov majstra Slovenska, vyhral nespočetné množstvo medzinárodných Grand Prix súťaží a získal som hnedý opasok.
 
 Od karate ste prešli k fitness a trénerstvu. Čo bolo motiváciou? 
 
Jednoznačne to bolo uvedomenie si, že s karate sa zrejme neuživím. Fitko bolo pre mňa veľký ventil od všetkých myšlienok, do dnešného dňa vnímam cvičenie ako formu meditácie. Počas tréningu sa cítim akoby zo mňa opadol všetok stres, je to skvelý pocit vedieť, že robím niečo pre svoje zdravie. Mojim prvým klientom bol môj sused, s ktorým sme sa dali do reči a spýtal sa ma, či by som mu vedel pomôcť schudnúť, predsa len som už mal skúsenosti. A tak som sa hneď chopil šance. Po pár mesiacoch mi  poďakoval za to, že schudol a že sa cíti lepšie a sebavedomejšie. Vtedy som si uvedomil, že sa chcem vzdelávať v oblasti zdravého stravovania a silového tréningu a že chcem pomáhať ľuďom na ceste za ich vysnívanou postavou. Skrátka chcem, aby sa ľudia cítili vo svojom tele lepšie. 

Vo fitness ste absolvovali mnohé významné súťaže, aké sú vaše osobné ciele? 
 
Môj sen je patriť medzi elitu trénerov na Slovensku ako je napríklad Maroš Molnár, pomôcť čo najviac ľuďom a odovzdať čo najviac ľuďom všetky skúsenosti. Neustále sa vzdelávať a vychovať ďalších medailistov z prestížnych svetových súťaži. Mať zdravú a šťastnú rodinu. A medzi najväčší cieľ patrí jednoznačne získať IFBB PRO Card v asociácii NPC v kategórii men's physique - PRO karta, vstupenka medzi profesionálnych kulturistov a dostať sa na najprestížnejšiu súťaž vo fitness a kulturistike - MR. Olympia.  
 
Ako často cvičíte a akou formou? Súťažíte ešte? 
 
Aktuálne cvičím šesťkrát do týždňa silové tréningy, keďže som v naberacej fáze. Ide o tréningy s vysokou intenzitou, ktoré trvajú asi hodinu. Veľkú pozornosť venujem stretchingu a kompenzačným cvičeniam. Tento rok by som sa opäť chcel postaviť na pódium na jeseň a ak všetko vyjde, tak to bude súťaž v Španielsku, kde sa bude konať európsky šampionát.

Ste tréner a športovec, ale o kondíciu, telo a tým pádom aj zdravie by sa mali starať všetci. Prečo teda máme cvičiť a ako často?
 
Použijem vetu, ktorú všetci dobre poznajú - v zdravom tele je zdravý duch. Vďaka cvičeniu sa dá predísť rôznym ochoreniam a celkovo si zlepšiť stav tela po fyzickej alebo psychickej stránke. Najlepším terapeutom je skrátka šport a pohyb. Ak človek správne a pravidelne cvičí, zdravo sa stravuje a dáva telu potrebné vitamíny, tak sa mu zlepší imunita a odolnosť voči bežným ochoreniam. Aeróbne cvičenie - beh, bicykel, kondičné tréningy - pomôžu zlepšiť stav kardiovaskulárneho systému. Posilnenie chrbtového svalstva pri správnom cvičení je len čerešnička na torte  Momentálne sa dá obezita pozorovať čoraz viac u mladých ľudí, najmä adolescentov. U ľudí po 40-tke je silové cvičenie výbornou voľbou, nakoľko sa v tomto veku zhoršuje pevnosť svalstva a správne a pravidelné silové cvičenie aspoň trikrát do týždňa zabráni strate svalovej hmoty a zaručí, aby svalstvo správne fungovalo po dlhú dobu. Tiež sa zhoršuje flexibilita a pohyblivosť kĺbov, preto je priam nevyhnutné robiť stretching. 
 
Aké najväčšie chyby robia ľudia pri cvičení? Môžu cvičiť sami alebo radšej s trénerom? Teraz je na webe kopec zaručených rád a videí.
 
Veľké chyby vidím v nesprávnom technickom prevedení cvikov. Stretávam sa aj s tým, že ľudia si mnohokrát neuvedomujú, akú svalovú partiu práve cvičia. Volá sa to mind-muscle connection - vedieť precítiť danú svalovú partiu pri cvikoch je veľmi dôležité, zlepší to efektivitu tréningu. A tu je práve dôležitý tréner. Často sa stáva, že ženy doma skúšajú cvičiť podľa rôznych videí z internetu. Cvičia cviky na zadok a na druhý deň zadok vôbec necítia, naopak bolia ich len stehná. Dôležitá je dostatočná intenzita počas tréningu, ľudia trávia čas na telefóne a majú príliš dlhé pauzy medzi sériami. Často vidím že sú hlavou ešte v práci a nie na tréningu  Prídu sa do fitka porozprávať s kamarátmi a viac sa rozprávajú ako cvičia. Najviac sa ale stretávam s tým, že človek, ktorý príde prvýkrát na tréning je bez vedenia trénera. A práve ten mu zaručí rýchlejšie dosiahnutie výsledkov a predíde možným zraneniam. Tréner naučí správnu techniku, môžete mať pri ňom istotu, že tréning, ktorý absolvujete, má naozaj ten správny efekt. 

Ako je to so stravou? Všade sa uvádza, že menší prijem a väčší výdaj, je to tak?
 
Pravidelná strava päťkrát denne je pri cvičení samozrejmosť. Môžete cvičiť a drieť vo fitku ale keď nemáte správne nastavený stravovací plán, ktorý obsahuje zvýšené množstvo bielkovín, tak nenaberie ani gram svalovej hmoty a telo bude trpieť. Menší príjem, väčší výdaj, to je v globále pravda. Ale je veľmi dôležité prispôsobovať stravu na dennej báze podľa výdaju. Po ťažkých tréningoch odporúčam byť v danom dni v miernom kalorickom surpluse alebo zvýšiť príjem makroživín v jedlách pred a po tréningu. Ide o to, aby ste boli na konci týždňa, keď si zrátate kalórie, v miernom kalorickom deficite. Samozrejme v prípade, ak je vašim cieľom chudnutie. Nie som zástanca drastických diét, napríklad celý týždeň len ovocné šťavy. To môže iba zvýšiť pravdepodobnosť, že nastane jojo efekt. Keď sa po potom po takomto "detoxe" začnete opäť normálne stravovať a môžete sa ocitnúť ešte na vyššej telesnej hmotnosti ako  predtým. 
 
 Kedy a ako cvičiť? V akom veku, v akom zdravotnom stave?
 
Začať cvičiť môže človek bez ohľadu na vek, mám 68-ročnú klientku vo fantastickej forme. Samozrejme treba brať do úvahy, ak má človek zdravotné problémy či problémy s pohybovým aparátom, treba všetko konzultovať s lekármi a odborníkmi. Aj v 60-tke sa dá vyzerať perfektne, nikdy nie je neskoro začať sa hýbať. Treba si byť ale istý, či som v stopercentnom poriadku. Ísť na preventívnu prehliadku, dať si spraviť rozbor krvi. Poradiť sa s odborníkom čiže s trénerom, aký typ tréningu by najviac vyhovoval na ceste za cieľom. Či už ide o zlepšenie kondície alebo naberanie svalovej hmoty. Je veľa tréningových metód, preto najlepšou voľbou je spýtať sa trénera.

Aké výhody má tréning s trénerom?
 
Máte istotu, že daný tréning bude mať ten správny efekt a zaručené výsledky. Kladiem dôraz na správnu intenzitu tréningu a na správne technické vykonanie cvikov. Pracujem s ľuďmi aj po psychickej stránke. Je totiž veľmi dôležité informovať ľudí o tom, že stačí len malá nedôslednosť v technickom prevedení cviku alebo nedostatok koncentrácie a môžu prísť k úrazu. Tréner pomôže pri vypracovaní stravovacieho plánu na mieru, ukáže mu správnu techniku, strečing ale aj kompenzačné cviky.
 
Prezraďte nám vašich pár tipov, ako sa udržať fit. 
 
Odporúčam jesť pravidelne päťkrát denne tak, aby každé jedlo obsahovalo dostatočný obsah makroživín. Ak chcete schudnúť je dôležité, aby ste boli v kalorickom deficite. Ak je jeho cieľom pribrať nejaké to kilo, tak by sa mal pohybovať v miernom kalorickom nadbytku. Vyvážené jedlá, ktoré majú vyšší obsah bielkovín, dostatok vlákniny a minerálov a stopových prvkov. Určite sa treba vyhnúť polotovarom, vysmážaným jedlám, sladkostiam a sladeným vodám. Základ je, aby ste vedeli  svoje BMR - hodnotu bazálneho metabolizmu. A od tejto hodnoty sa už viete ľahko zorientovať - je to základ.
Venujte sa aeróbnym cvičeniam a letným športom, zabehajte si, bicyklujte alebo plávajte. Odporúčam venovať sa trikrát do týždňa silovému cvičeniu a mať pevne stanovený a jasný cieľ, to zaručí dostatočnú motiváciu.
 
A aká je vaša motivácia?
 
Mojou motiváciou je byť celý život zdravý a dožiť sa vysnívanej stovky. A aj v 60-tke ísť na bicykel s mojimi vnúčatami, ktoré jedného dňa budem mať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies