Dokumentárne filmy premietnu na vybraných košických budovách

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 13:31 • 2 min
Dokumentárne filmy premietnu na vybraných košických budovách

Dokumentárne filmy premietnu na vybraných košických budovách

slovakia

left justify in out

Ide o sériu pouličných premietaní, kedy počas deviatich večerov premietneme deväť slovenských dokumentov na rôznych budovách v meste. Premietať budeme hlavne priamo na stenu tých budov, takže nebudeme sa snažiť zasahovať do toho prostredia, ale premietať priamo tak, ako ho občania alebo ľudia, návštevníci Košíc poznajú. Výber konkrétnych budov sme podriadili témam premietaných dokumentov. Tak, podarilo sa nám preto vytvoriť zaujímavé dvojice. Dneska celý projekt štartuje a začína premietaním o štvrť na desať v areáli Katovej bašty v Košiciach a premietneme dva veľmi krásne filmy Konina od Mária Homolku a Taká malá propaganda od Mareka Kuboša.“

Najzaujímavejšie filmy slovenských dokumentaristov si budú môcť obyvatelia a návštevníci Košíc pozrieť počas najbližších deviatich dní priamo v uliciach centra mesta. Projekt 3x3, ktorý pripravilo občianske združenie (OZ) Spoločnosť a film, sa zameriava na prezentáciu slovenského filmového dokumentu a zároveň predstavuje zaujímavé zákutia mesta Košíc.
„Ide o sériu pouličných premietaní, kedy počas deviatich večerov premietneme deväť slovenských dokumentov na rôznych budovách v meste. Premietať budeme hlavne priamo na stenu budov, takže nebudeme sa snažiť zasahovať do toho prostredia, ale premietať priamo tak, ako ho občania a návštevníci Košíc poznajú,“ vysvetľuje Róbert Rampáček z OZ Spoločnosť a film.
Výber konkrétnych budov podriadili organizátori témam premietaných dokumentov. Podarilo sa im vytvoriť zaujímavé dvojice. Napríklad film Mareka Šulíka Cesta Magdalény Robinsonovej o slovenskej fotografke deportovanej počas slovenského štátu do Osvienčimu premietnu v utorok 29. júna priamo na synagógu na Puškinovej ulici. „Dnes celý projekt štartuje a začína o štvrť na desať v areáli Katovej bašty v Košiciach. Premietneme dva veľmi krásne filmy Konina od Mária Homolku a Taká malá propaganda od Mareka Kuboša,“ priblížil program úvodného večera Róbert Rampáček. V sobotu 26. júna je na programe premietanie filmu Muzikológ a tvorca od režiséra Arnolda Kojnoka na budove košického konzervatória, v nedeľu 27. júna dokument Ilja od Ivana Ostrochovského na Dome umenia a v pondelok 28. júna dokumenty Občan Hedviga od Anny Kratochvílovej a Výmet od Zuzy Piussi na Paláci kníh Pantha Rei. Ďalšie dokumentárne filmy uvidia až do 3. júla diváci aj na Dominikánskom kostole, na Rotunde na Zbrojničnej ulici či na budove Vojenskej nemocnice na Timonovej ulici.
Pred jednotlivými projekciami priblíži návštevníkom históriu konkrétnej budovy košický sprievodca Milan Kolcun. „Také niečo som ešte nerobil a páči sa mi idea, že premietacím platnom sa môže stať všetko,“ popisuje dôvod spolupráce na projekte Kolcun.
Začiatok všetkých projekcií je o 21.15 h. Vstup je na všetky premietania voľný. Projekt vznikol v spolupráci s Mestskou časťou Košice – Staré Mesto a podporili ho inštitúcie ako Východoslovenské múzeum v Košiciach, Kasárne - Kulturpark a mesto Košice.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies