Dokument Dušana Hanáka Papierové hlavy uvedú v Paríži na DokEst89

NETKY.SK • 6 November 2015, 10:31 • 2 min
Dokument Dušana Hanáka Papierové hlavy uvedú v Paríži na DokEst89

BRATISLAVA - Celovečerný dokumentárny film Dušana Hanáka Papierové hlavy (1995) uvedú v Paríži na retrospektívnej prehliadke DokEst89.

slovakia

left justify in out

"Retrospektíva je súčasťou podujatia, ktorého zámerom je mapovať vývoj krajín strednej a východnej Európy s komunistickou minulosťou," informovala TASR tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová. Projekcia Hanákovho filmu sa uskutoční v sobotu 7. novembra za účasti režiséra.

 

DokEst89 mapuje vývoj spoločnosti v krajinách strednej a východnej Európy. Zameriava sa na ich vyrovnávanie sa s komunistickou minulosťou a zároveň sa pokúša prispieť k jej prehodnocovaniu. Projekt sa začal pred dvoma rokmi formou konferencie, tento rok je po prvý raz jeho súčasťou tematická prehliadka filmov. Uvedie 13 snímok významných európskych režisérov, ktorí sa vo svojej tvorbe zaoberajú minulosťou komunistických režimov.

 

Dokument Papierové hlavy hovorí o vzťahu občana a moci a rôznych podobách porušovania ľudských práv v Československu v rokoch 1945 - 1989. "Myslím si, že sme sa nedokázali vyrovnať s našou minulosťou," povedal Dušan Hanák o filme v čase jeho vzniku. "Je rámcovaný rovinou pouličného divadla, v závere sú tieto happeningové motívy rozšírené o súčasnú polohu výpovede o dnešnej dobe. Pôdorysom filmu sú kľúčové udalosti minulého režimu. Archívne materiály sú používané skratkovitým, paradoxným, niekedy azda aj humorným spôsobom. Vo výpovediach svedkov som hľadal ich konkrétny ľudský, ale aj univerzálny rozmer, aby spoluvytvárali emocionálnu koláž o človeku v totalitnej spoločnosti."

 

Okrem Hanákovho filmu sa do výberu dostali snímky Marcela Łozińského, Tamása Almásiho, Želimira Žilnika, Zsigmonda Gábora Pappa, Alexandrua Solomona, Andreia Ujicu, Jaceka Petryckého, Ringa Rösenera a Marty Popivody.

 

DokEst89 je spoločným podujatím parížskej univerzity Sorbonne a vysokej školy Sciences Po. Jeho partnerom je Slovenský inštitút v Paríži. Retrospektívna prehliadka sa koná od 3. do 10. novembra v kine Georges Mélies na parížskom predmestí Montreuil. Viac informácii o podujatí nájdu záujemcovia na www.dokest89.wordpress.com.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies