Doktor Grauzel má v Petrohrade plné ruky práce

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 12:34 • 2 min
Doktor Grauzel má v Petrohrade plné ruky práce

PETROHRAD - Na hokejovom svetovom šampionáte v Rusku sa lekár slovenskej výpravy Ján Grauzel nemôže sťažovať na nedostatok práce.

slovakia

left justify in out

Športový traumatológ najprv musel riešiť zdravotné problémy Marka Daňa so slabinami, v utorok sa staral o zranené rameno Tomáša Hrnku a v stredu zase ratoval Michala Sersena a Andreja Šťastného. Okrem úrazových stavov však má zodpovednosť aj za mnoho ďalších vecí, pod jeho dohľadom sa napríklad pripravoval aj jedálny lístok pred hráčov SR.

Máte podmienky v petrohradskom Športovom paláci Jubilejnyj také, aby regenerácia bola podľa predstáv?
"Celkovo podmienky sú úplne vyhovujúce a ruská strana si dala záležať, aby všetko fungovalo."

Používate niečo špeciálne v porovnaní s inými tímami?
"Dnes je všade dostupné všetko, samozrejme, bavíme sa o dovolených prostriedkoch. V spolupráci s kondičnými trénermi a fyzioterapeutmi je dostupnosť produktov veľmi podobná u všetkých tímov.“

Dá sa urýchliť liečba problémov so slabinami, aké mal napríklad Marko Daňo?

"Je to dvojsečná zbraň. Nikto nevie, ako dlho to bude hráča trápiť, či to bude deň alebo týždeň. Pri takomto type poranení je návratnosť hráča otázna. Okrem medicínskej liečby a podpornej terapie je podstatná práca fyzioterapeutov, ktorí sa venujú hráčovi, uvoľňujú svalstvo a robia ďalšie procedúry, následne ide o spoluprácu s kondičným trénerom. Ten hokejistu postupne zapojí do záťaže.“

Čo to znamená, keď má hráč "ťažké nohy", ako sa tomu dá zabrániť?
"Je to komplexná záležitosť, kde musí hráč myslieť po zápase aj počas neho, aby stále obnovoval príjem tekutín a elektrolytov. Je to jeden z dôležitých faktorov, ktorý sa podieľa aj na pozápasovom a ďalšom zápasovom priebehu. Po stretnutí je dôležité dobitie energie, dobrá večera a následne regenerácia a rekonvalescencia vo forme masáží, uvoľnení a pokračovaní príjmu tekutín. V úhrne je to obnova tekutín, elektrolytov a energie a samotných fyzioprocedúr, ktoré napomáhajú k celkovej regenerácii tela."

Keď počas zápasu povie hráč, že má ťažké nohy, dá sa s tým robiť niečo počas duelu?
"Vtedy je už väčšinou trochu neskoro. Ide najmä o soli, elektrolyty či magnézium, ktoré sa musia dopĺňať. Cez zápas to nie je ovplyvniteľné, je potrebné tomu predchádzať v príprave na tréningy a zápasy. Intenzita duelov je taká vysoká, že sa bez toho nedá zaobísť a trápi to aj hráčov iných tímov. Súboje idú v rýchlom slede a je prirodzené, že telo sa bráni takej záťaži. Môže sa to prejaviť u niekoho viac a u niekoho menej."

Čo si fanúšikovia môžu predstaviť pod pojmom procedúry?
"Je to uvoľnenie svalstva a strečing ako príprava pred zápasom, najmä po stretnutí aj masáže. Niektorí chalani preferujú nohy, iní chrbát. Každý sám vie, čo najviac potrebuje."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies