Dohoda medzi Ruskom a Abcházskom ohrozuje bezpečnosť

NETKY.SK • 26 November 2014, 16:29 • 2 min
Dohoda medzi Ruskom a Abcházskom ohrozuje bezpečnosť

TBILISI - Lotyšský prezident Andris Berzins považuje novú dohodu o strategickom partnerstve medzi Ruskom a Abcházskom za hrozbu pre regionálnu stabilitu a bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Po stretnutí s gruzínskym prezidentom Georgom Margelašvilim v Tbilisi tiež v stredu zdôraznil, že vzájomne susediace krajiny musia nájsť spôsob, ako stabilizovať svoje vzťahy, a to sa týka aj vzťahov s Ruskou federáciou. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v pondelok s gruzínskym odštiepeneckým regiónom Abcházsko dohodu o užších vzťahoch. Gruzínsko sa voči tomuto kroku okamžite ohradilo a dohodu kritizovalo aj NATO a EÚ.

„Myslím si, že táto dohoda negatívne ovplyvní bezpečnosť a stanilitu regiónu,“ povedal Berzins, ktorého krajina susedí s Ruskom a má obavy z jeho konania na Ukrajine. „Nemáme však inú možnosť ako stabilizovať naše vzťahy so susedmi vrátane Ruska,“ vyhlásil. 

 

Podľa podpísanej dohody Rusko poskytne Abcházsku päť miliárd rubľov (vyše 111 miliónov dolárov). Dokument hovorí o vytvorení spoločnej rusko-abcházskej obrany a bezpečnostného priestoru ako aj o ruskej ochrane hraníc medzi Abcházskou republikou a Gruzínskom. Rusko sa zaväzuje podporovať medzinárodné vzťahy Abcházska so svetom a presadzovanie uznania jeho nezávislosti od Gruzínska. Podobný dokument plánuje Rusko podpísať aj s Južným Osetskom. Podľa Gruzínska ide o ďalší krok smerom k anexii Abcházska Ruskom. Rusko viedlo s Gruzínskom v auguste 2008 krátku vojnu o odštiepenecké regióny Južné Osetsko a Abcházsko, ktorých nezávislosť Moskva následne uznala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies