Dočasné vnútroschengenské kontroly platia do konca apríla

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 14:49 • 2 min
Dočasné vnútroschengenské kontroly platia do konca apríla

BRUSEL - Európska komisia (EK) prijala pred rokom, 4. marca 2016, plán s názvom "Späť k Schengenu", ktorého zámerom bolo obnoviť normálne fungovanie schengenského priestoru a zrušiť dočasné kontroly na niektorých vnútorných hraniciach už do konca roka 2016. V januári tohto roka však exekutíva EÚ navrhla predĺžiť vnútroschengenské hraničné kontroly o ďalšie tri mesiace, do konca apríla.

slovakia

left justify in out

Komisia 25. januára odporučila Rade EÚ, aby umožnila viacerým členským štátom schengenského priestoru predĺžiť "za prísnych podmienok" o ďalšie tri mesiace dočasné kontroly na ich hraniciach, ktoré sú vnútornými hranicami Schengenu. Odporúčanie sa týkalo kontrol na hraniciach v Rakúsku, Nemecku, Dánsku, Švédsku a Nórsku, ktoré už v novembri 2016 dostali rovnakú trojmesačnú výnimku pre dočasné hraničné kontroly.

 

V októbri 2016 však EK sprísnila podmienky pre zachovanie časovo ohraničených hraničných kontrol, keď stanovila, že dotknuté členské štáty musia každý mesiac predkladať podrobné správy o výsledkoch kontrol. Nevyhnutnosť, frekvencia, miesto a trvanie kontrol sa musia každý týždeň preskúmavať a kontroly na hraniciach upravovať v závislosti od miery ohrozenia a vo vhodných prípadoch postupne zrušiť.

 

Komisia v januári uviedla, že aj napriek postupnej stabilizácii situácie spojenou s nelegálnou migráciou a prijímaniu opatrení pre lepšie riadenie vonkajších hraníc a väčšiu ochranu schengenského priestoru, neboli splnené všetky podmienky plánu "Späť k Schengenu".

 

"Komisia je aj naďalej plne odhodlaná spolupracovať s členskými štátmi pri postupnom odstraňovaní dočasných kontrol na vnútorných hraniciach a čo najrýchlejšom návrate k normálnemu fungovaniu schengenského priestoru bez kontrol na vnútorných hraniciach," uviedol v tejto súvislosti eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

 

Nová európska pohraničná a pobrežná stráž, ktorá bola vytvorená 6. októbra 2016, pomáha EÚ so zabezpečovaním jej vonkajších hraníc, s ich lepším riadením a so znižovaním nelegálnej migrácie. Vďaka zriadeniu tzv. "hotspotov" sú už takmer všetci migranti, ktorí prišli do Grécka a Talianska, zaregistrovaní a boli im odobraté odtlačky prstov.

 

Komisia však začiatkom roka priznala, že aj napriek významným zlepšeniam riadenia vonkajších hraníc si niektoré opatrenia uvedené v pláne „Späť k Schengenu“ vyžadujú dlhší čas, aby mohli byť plne realizované a priniesli očakávané výsledky. Od februára 2017 napríklad európska pohraničná a pobrežná stráž už pomáha Grécku na jeho severnej vonkajšej hranici.

 

Práve situácia v Grécku - v rokoch 2015 a 2016 - bola dôvodom zavádzania vnútroschengenských hraničných kontrol. Závažné nedostatky, ktorých sa Grécko dopúšťalo pri riadení vonkajších hraníc EÚ, v kombinácii s veľkým počtom neregistrovaných migrantov a žiadateľov o azyl v Grécku, ktorí sa túžili presunúť do iných členských štátov Únie, vytvorili výnimočné okolnosti predstavujúce závažné ohrozenie vnútornej bezpečnosti aj celkového fungovania schengenského priestoru.

 

Tieto výnimočné okolnosti viedli k uplatneniu ochranného postupu podľa článku 29 Kódexu schengenských hraníc, ktoré povoľuje zachovať počas šiestich mesiacov dočasné primerané kontroly na vnútorných schengenských hraniciach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies