Dobré správy pre zberateľov! EÚ uvedie do obehu novú dvojeurovú mincu

NETKY.SK • 30 Jún 2022, 10:49 • 2 min
Dobré správy pre zberateľov! EÚ uvedie do obehu novú dvojeurovú mincu

BRUSEL – Európska únia uvedie od piatka do obehu pamätnú dvojeurovú mincu pripomínajúcu 35. výročie študentského výmenného programu Erasmus. TASR správu prevzala vo štvrtok z oznámenia Európskej komisie na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

„Odkaz programu Erasmus je nekonečný, preto je vhodné osláviť jeho úspech touto špeciálnou dvojeurovou mincou,“ napísala eurokomisia. Komisia ešte vlani spustila verejné hlasovanie, v rámci ktorého Európania vyberali víťazný návrh tejto mince. Do súťaže o podobu reverzu spoločnej pamätnej mince sa prihlásilo viac ako 70 dizajnérov a umelcov.


Zvíťazil návrh francúzskeho umelca Joaquína Jiméneza, za ktorého návrh hlasovalo viac ako 22 000 Európanov. Na zadnej strane mince, reverze, je zobrazený holandský humanista, filozof, teológ a náboženský reformátor Erazmus Rotterdamský (Desiderius Erasmus Roterodamus, 1466–1536), po ktorom je tento študentský program pomenovaný.

 


Program, v súčasnosti pod názvom Erasmus+, od jeho vzniku v roku 1987 využilo viac ako desať miliónov ľudí.

 

Možno vás zaujme: Británia prisľúbila Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote miliardy libier



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona