Koronavírus, ktorý napáda ošípané, sa môže preniesť aj na ľudí, varuje štúdia

NETKY.SK • 16 Október 2020, 13:43 • 2 min
Koronavírus, ktorý napáda ošípané, sa môže preniesť aj na ľudí, varuje štúdia

Koronavírus, ktorý decimuje populácie ošípaných, bol až donedávna považovaný za človeku bezpečný. Nová štúdia amerického laboratória však ukázala, že vírus sa dokáže ľahko množiť v ľudských bunkách, a má teda potenciál preniesť sa na človeka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Neznamená to však, že sa tak naozaj stane, navyše podľa prvých testov na tento koronavírus veľmi dobre zaberá experimentálny liek remdesivir.

 

Vírus SADS-CoV (Swine Acute diarrhea Syndrome Coronavirus) je známy od roku 2017, kedy v čínskom Kuang-tungu spôsobil smrť viac ako 24-tisíc ošípaných. Spôsobuje akútne ťažké hnačky a je nebezpečný najmä pre prasiatka. Úmrtnosť u mláďat mladších ako päť dní je okolo 90 percent.

 

Doteraz sa predpokladalo, že - rovnako ako mnoho iných koronavírusov - nie je SADS-CoV ľuďom nebezpečný. Výskumníci z laboratória Baric Lab v Severnej Karolíne ale teraz zistili, že vírus sa dokáže replikovať v ľudských bunkách.

 

 

V rozsiahlom teste použili rad buniek cicavcov vrátane ľudských z dýchacieho a zažívacieho ústrojenstva. V prípade tých ľudských zistili, že vírus sa lepšie replikuje v zažívacom ústrojenstve než v pľúcach.

 

Ďalšie zistenia navyše naznačujú, že proti tomuto koronavírusu človek nedisponuje takzvanou skríženou kolektívnou imunitou. To je jav, kedy si populácia vytvorí protilátky voči konkrétnemu vírusu, ktoré ale fungujú aj voči iným vírusom. Práve to človeka do istej miery chráni proti rade zvieracích vírusov, ktoré by sa na neho za iných okolností mohli preniesť.

 

V prípade SADS-CoV je takmer nemožné odhadnúť, či sa na človeka prenesie, výskum vedcov z Baric Laboratory však ukázal, že tu minimálne riziko hrozí - kvôli schopnosti vírusu množiť sa v ľudských bunkách aj kvôli veľkému rozsahu možných hostiteľov.

 

 

"SADS-CoV je odvodený od netopierieho koronavírusu HKU2, čo je heterogénna skupina vírusov rozšírená po celom svete," uviedla autorka štúdie Caitlin Edwardsová.

 

V súčasnosti predstavuje vírus SADS-CoV nebezpečenstvo najmä pre populácie ošípaných. Väčšie rozšírenie tohto vírusu by mohlo byť citeľnou ranou pre všetkých chovateľov.

 

Vedci z Baric lab teraz v spolupráci so spoločnosťou Gilead Sciences testujú účinnosť experimentálneho lieku remdesivir proti tomuto prasačiemu koronavírusu. A podľa prvých správ sa zdá, že zaberá dobre. Budú však potrebné ďalšie testy na zvieratách. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies