Dobrá správa: Počet úmrtí na AIDS výrazne klesol

NETKY.SK • 17 Júl 2019, 8:6 • 2 min
Dobrá správa: Počet úmrtí na AIDS výrazne klesol

PARÍŽ - Situácia v súvislosti s ochorením AIDS sa výrazne zlepšuje, vďaka vhodnej liečbe počet úmrtí od roku 2010 klesol o jednu tretinu.

slovakia

left justify in out

Počas minulého roka zomrelo na ochorenie AIDS na celom svete 770-tisíc ľudí. Hoci ide o relatívne vysoké číslo, je to o 33 percent menej než v roku 2010. Túto štatistiku publikoval Spoločný program OSN pre AIDS (UNAIDS).

 

Ako UNAIDS odhaduje, celosvetovo momentálne v populácii žije približne 37,9 milióna ľudí nakazených vírusom HIV, no až 23,3 milióna z nich má prístup k nejakej forme antiretrovírusovej liečby, čo je od polovice 90. rokov, kedy epidémia ochorenia vrcholila, výrazný progres.

 

img

 

Oproti roku 2017, keď na toto ochorenie zomrelo na svete 800.000 ľudí, sa vlani počet úmrtí znížil o 30.000. V roku 2010 zomrelo na AIDS 1,2 milióna ľudí a od začiatku 80. rokov, keď bolo toto ochorenie prvýkrát diagnostikované, mu celosvetovo podľahlo približne 35 miliónov ľudí.

 

Afrika je kontinentom, kde sa AIDS vyskytuje najfrekventovanejšie. Aj tu však v posledných rokoch zaznamenali badateľný pokles úmrtí.

 

img

 

Okrem úspechov v boji s HIV/AIDS poukazuje správa UNAIDS aj na problémy, ktoré spočívajú najmä v nedostatočnom financovaní liečby, prevencie a výskumu, ako aj nedostatku politickej vôle.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona