REPORTÁŽ: Od polovice týždňa by mali byť otvorené ďalšie obchody

NETKY.SK • 20 Apríl 2020, 19:02 • 2 min
REPORTÁŽ: Od polovice týždňa by mali byť otvorené ďalšie obchody

BRATISLAVA - Ďalšie prevádzky by sa na Slovensku mohli začať otvárať už v stredu 22. apríla. Vyplýva to z plánu, ktorý vypracovalo konzílium epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov. Plán v utorok predloží premiér Igor Matovič Ústrednému krízovému štábu na posúdenie a prípadné schválenie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Čo všetko by sa malo otvoriť už v stredu? 

V prvej fáze by sa pritom mali otvárať obchody a prevádzky služieb s rozlohou do 300 metrov štvorcových, služby verejného stravovania, avšak iba cez predajné okienko. Využívať by sa už mali dať aj vonkajšie športoviská pre bezkontaktné športy bez využitia šatní a toaliet a bez obecenstva, služby dlhodobého ubytovania bez stravy, vonkajšie trhoviská podľa stanovených podmienok. Otvárať by sa mali aj predajne automobilov, motoriek a autobazary.

 

img

 

Väčšia miera zodpovednoti
Plán pozostáva aj z ďalších troch fáz, ktorých zavádzanie však nie je v návrhu určené konkrétnym dátumom. Podľa Matoviča to totiž bude závisieť od vývoja šírenia koronavírusu po zavedení prvej fázy plánu. "Poďme otvoriť niektoré obchodné prevádzky, ale budeme musieť byť dvakrát viac zodpovednejší, ako doteraz," vyjadril sa na dnešnej tlačovej konfernecii premiér SR s tým, že ak sa ukáže, že nákaza začne opäť rásť, tieto obchody zatvoria, a možno aj tie, ktoré sú dnes otvorené. Otváranie obchodov má byť zároveň podmienené dodržiavaním prísnych podmienok, ako nosenie rúšok, stanovený odstup ľudí, dezinfekcia, vetranie priestorov a podobne.

 

img

 

Otváracie hodiny
Návrh tiež počíta so skrátením času v obchodoch vyhradeného pre seniorov z pôvodnej 9 až 12 hodiny na 9 až 11 hodinu a to iba počas pracovných dní. Po novom budú však mať seniori vyhradený čas vo všetkých obchodných prevádzkach. Nové pravidlá zároveň podľa premiéra obsahujú "dôrazné odporúčanie" pre seniorov, aby do obchodov nechodili mimo vyhradeného času.

 

img

 

Návrh ohľadom stravovania seniorov

Premiér Matovič chce zároveň zaviesť stravné lístky pre seniorov, za ktoré by si mali kupovať jedlo z reštaurácií. Obmedzil by sa tak podľa neho ich pohyb v obchodoch a namiesto preplácania nákladov na zamestnancov by sa reštauráciám týmto spôsobom zabezpečil dopyt.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies