Diéta pre pleť: Osviežte pokožku z vnútra von

NETKY.SK • 20 Júl 2018, 06:00 • 2 min
Diéta pre pleť: Osviežte pokožku z vnútra von

BRATISLAVA - Ak chcete mať hladkú, sviežu pleť, ktorá je snom mnohých, musíte začať zvnútra. Koľkokrát ste sa vrstvili novým hydratačným výrobkom, naplnenom sľubom žiarivej pokožky ale nepostrehli ste rozdiel? Nočné masky, hydratačné prostriedky na deň a noc, séra, tonery, esencie, oleje... Existuje toľko krokov na rôzne rutiny starostlivosti o pleť z celého sveta.

slovakia

left justify in out

Musíte však mať na pamäti, že žiaden z týchto povrchových produktov nebude mať plnú silu, ak sa nestaráte o vašu pokožku zvnútra.

 

Na čo by ste sa mali zamerať?

 

Voda

 

Premýšľajte o svojich bunkách ako o malých balónoch. Ak sú naplnené len malým množstvom vody, sú pravdepodobnejšie trochu vrásčité. Ak sú však plné vody, sú napnuté, pevné a plné - čo je presne to, čo chcete, aby vaša pokožka bola. Snažte sa piť minimálne dva litre vody každý deň, alebo viac, ak ste obzvlášť aktívni.

 

Základné tuky

 

Spotreba adekvátneho množstva dobrých a základných tukov - z olivového oleja, avokáda, orechov a semien - pomáha vytvárať silné, ale pružné bunkové membrány. To zase pomáha bunkám udržať si všetku vodu, ktorú ste opili, čo vedie k hladkej a pružnej koži. Získajte si návyk užívať si trochu dobrého tuku pri každom jedle, ako napríklad kvapky extra panenského olivového oleja na vašom šaláte alebo niekoľko orechov denne.

 

Ovocie a zelenina

 

Vaša pokožka je vystavená mnohým útokom: znečisteniu, dymu, UV žiareniu, chlóru vo vode a dokonca extrémnemu teplu alebo chladu. Tieto faktory zvyšujú tvorbu oxidačného stresu. Antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v farebnom ovocí a zelenine, pomáhajú neutralizovať tento stres a tak zabraňujú poškodeniu kože.

 

Fermentované potraviny

 

Zdravie pokožky je vnútorne spojené s črevom. Správna hladina dobrých baktérií podporí jasnú, žiarivú pleť, zatiaľ čo príliš veľa baktérií aj húb môže prispieť k celému radu problémov, vrátane ekzému a akné. Najlepší spôsob, ako zvýšiť svoje dobré baktérie je jesť celý rad fermentovaných potravín. Patria medzi ne kapusta, kefír (fermentované mlieko) a dobrý, staromódny prírodný jogurt.

 

Vitamín C

 

To je tiež antioxidant, ale zaslúži si svoje vlastné osobitné zmienky, pokiaľ ide o zdravie pokožky. Vitamín C hrá rozhodujúcu úlohu pri vývoji kolagénu, ktorý udržuje pokožku pevnú a elastín, ktorý ju udržuje pružnú. Väčšina ľudí si myslí, že pomaranče sú bohaté na vitamín C, ale v skutočnosti sú najlepšie zdroje céčka paprika, tmavé zelené listy a ružičkový kel.

 

Čoho by ste mali užívať menej?

 

Cukor

 

Štúdia po štúdii ukazuje, že vysoký príjem cukru môže spôsobiť zmätok pokožky, čo zhoršuje všetko od akné až po starnutie. Venujte pozornosť skrytému nepotrebnému cukru v potravinách: sladké nápoje, balené tovary a hotové jedlá sú hlavnými vinníkmi.

 

Alkohol

 

Alkohol dehydruje a kladie na telo ťažkú ​​detoxifikačnú spotrebu, čo si nakoniec odskáče vaša pokožka. Môže tiež zvýšiť riziko vzniku rosacey (chronický zápal kože) u žien. Pri pití jednoduchá, ale účinná taktika na zníženie príjmu je striedať každý alkoholický nápoj s pohárom vody.

 

Kofeín

 

Vysoká hladina kofeínu zvyšuje výkon vášho stresového hormónu, kortizolu. Kortizol zvyšuje iný hormón, inzulín - čo môže spôsobiť, že pokožka produkuje prebytočný olej a príliš rýchlo premení bunky kože, čo vedie k preťaženiu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies