Bude vďaka rope Brent drahší benzín?

NETKY.SK • 7 Január 2019, 16:44 • 2 min
Bude vďaka rope Brent drahší benzín?

BRATISLAVA - Ropné trhy vstúpili do nového roka s optimizmom, ktorý motoristov asi nepoteší. Severomorská ropná zmes Brent totiž ukončila prvý tohtoročný týždeň na úrovni 57,06 dolára za barel (50,04 eura) po predchádzajúcej zatváracej cene 53,21 dolára za barel (46,46 eura).

slovakia

left justify in out

Ľahká ropa Brent pochádza zo Severného mora a obsahuje zhruba 0,37 percenta síry. Meno Brent je odvodené od názvu ropného poľa, ktoré mu spoločnosť Shell UK Exploration dala podľa druhu husi.

 

img

Zdroj: TASR

 

Podľa Kamila Borosa, analytika X-Trade Brokers, k zotaveniu cien ropy prispela najmä Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá začala so znižovaním ťažby skôr, ako sľúbila. V decembri klesla ťažba o viac ako pol milióna barelov za deň, čo predstavuje najnižšiu úroveň od júla minulého roka. Na trhu je tak menej ropy, čo sa prejavilo aj na jej cenách.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Ropu počas minulého skráteného týždňa nasledovali nahor aj eurové ceny palív v Rotterdame. Cena tony dieselu vzrástla výrazne, a to o 35 eur. Naproti tomu benzín zdražel len o kozmetické euro. Boros na základe tohto vývoja očakáva, že benzín v najbližších dvoch až troch týždňoch zlacnie o dva až tri centy, diesel dokonca o tri až päť centov.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Podľa aktuálnej hodnoty ropy Brent sa určujú ceny dvoch tretín všetkej ropy obchodovanej na medzinárodných trhoch. Ropné krajiny v Európe, Afrike a na Blízkom východe často oceňujú svoju ropu práve podľa hodnoty Brent na Interkontinentálnej burze (ICE), ak ju predávajú na Západ. Cenu čierneho zlata určuje nielen množstvo vyťaženej ropy a dopyt, ale aj politická situácia v ropných krajinách.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies